Herzog “İki devletli çözümü halka soralım”

İsrail İşçi Partisi Başkanı İzak Herzog, İsrail’in, iki devletli çözüm üzerinde durması gerektiğini belirtti.

Dünya
29 Haziran 2016 Çarşamba

İsrail’in muhalefet partisi lideri İzak Herzog, İsrail-Filistin sorunun çözümü için ‘iki devlet seçeneğini’ aynı ’Brexit’ (British exit) gibi İsrail halkının oylaması gerektiğini ima etti. Ordu Radyosu ile yaptığı bir röportajda Herzog, İsrail halkına, “İsrail-Filistin devleti mi?” yoksa sadece “İsrail devleti mi?” istediğinin sorulması gerektiğini belirtti.

Herzog’un yorumları dünyada şok etkisi yaratan, sayısız grup ve ülke için demokrasi adına ilham kaynağı olarak görülen tarihi ‘Brexit’ oylaması ardından geldi.

Ordu radyosuna konuşan Herzog, “Filistin meselesi nesillerdir hayatımıza eşlik eden bir konu. Seçim sonuçlarının bu konuyla ilgili tutumumuzu yansıttığını düşünmüyorum. Bizim bu ülkenin vatandaşlarına ‘İsrail-Filistin devleti mi? İsrail devleti mi?’ istiyorlar diye sormamız gerekiyor. İsrail halkının büyük bir kısmı Filistinlilerle bir anlaşma istiyor. Tehlikeleri olduğunu ve temel güvenlik ihtiyaçlarının olduğunu biliyor” dedi ve ekledi: “Ama artık harekete geçelim. İnsanlar artık bir karar vermeli ve sonraki nesillere ne bıraktığını bilmeli.”

Herzog, ayrıntıların sorulması üzerine “Önce, halkın görüşünün en doğru metotla alınabilmesi adına incelemeler yapılmalı” dedi.