İsraillilerden Arap kasabasına iftar ziyareti

İsrail sivil toplum kuruluşları ve Amerikan yardım kuruluşu USAID tarafından düzenlenen ziyarette bir grup İsrailli Yahudi Arap kasabasını ziyaret etti.

Dünya
23 Haziran 2016 Perşembe

Kfar Kassam kasabasını ziyaret eden İsrailli Yahudiler Ramazan için kurulan çarşıyı ziyaret etti, iftarlıkları tattı.

Gruptaki Yahudiler Arap çarşısında  zeytin çeşitlerinden, fıstıklı kadayıfa beğendiklerini satın almaktan çekinmediler.  Söz konusu gezinin düzenlenmesindeki amaç, İsrail’in nüfusunun yüzde yirmisini oluşturan Arap vatandaşları ile Yahudi vatandaşları arasındaki kültürel bağları kuvvetlendirmek.

Birçok İsrailli kendi evinden sadece birkaç yüz metre ötedeki Arap kasabalarını bile hayatında hiç  ziyaret etmemiş.  Ziyaret edilen Kfar Kassam, İsrail’in teknoloji şirketleri ile ünlü Roşh Hayin’den sadece 300-400 metre uzakta.  Ziyaretçi Grubun içinde Roş Hayin’de yaşayan ve Kfar Kassam’a ilk defa gelen birçok kişi dikkat çekiyordu. 

İsrailli birçok sivil toplum kuruluşu benzer faaliyetleri fırsat oldukça düzenliyor.  Bu konuda en faal olan İsrail toplum örgütü Sikkuy. Kuruluş özellikle Arap vatandaşların İsrail toplumunda Yahudiler ile eşit muamele görmesi ve geniş topluma adaptasyonu için çalışıyor.

Uzun adı ‘Sivil Eşitlik Örgütü’ olan kuruluş 2016 yılında Nazareth, Şahnin, Tira, Taybe ve Kfar Kassam’a turlar düzenledi.