Yaalon başbakanlığa aday olmaya hazırlanıyor

İsrail Savunma Bakanlığı makamından istifa eden Moşe Yaalon, Herzliya Konferansında yaptığı konuşmada bir sonraki seçimlerde İsrail’i yönetmeye aday olacağını açıkladı.

Dünya
22 Haziran 2016 Çarşamba

20 Mayıs’ta Başbakan Binyamin Netanyahu’nun Avigdor Lieberman ile yaptığı koalisyon pazarlıkları sonucu Yaalon istifa etmek zorunda kalmış ve yürüttüğü savunma bakanlığı Lieberman’a geçmişti. İstifası sırasında Yaalon İsrail liderliği için bir sonraki seçimlerde Netanyahu’nun rakibi olarak döneceğinin sinyallerini vermişti. Bir erken seçim olmaz ise İsrail’deki ilk genel seçim 2019 yılında yapılacak.

Yaalon konuşmasında kendini bir lider adayı olarak tanımladı ve Netanyahu’yu güvenlik tehditlerini abartarak İsrail vatandaşlarını korkutup İsrail’in daha ciddi problemlerini görmelerini engellemekle suçladı. Eski bakan, İran’ın da nükleer olarak yapılan anlaşma çerçevesinde bir tehdit oluşturmadığını ve artık kendilerinin geleceğe hazırlanmaları gerektiğini belirtti. Şu anda ve yakın gelecekte İsrail’in bir varoluş tehdidi ile karşı karşıya olmadığını, bölgedeki en güçlü ülke olmakla birlikte komşu ülkeler ile aralarında büyük bir uçurum olduğunu ve bu durumda liderlerin artık vatandaşları ikinci bir Holokost’un eşiğinde olduklarını söyleyerek korkutmanın bir son bulması gerektiğini ekledi.