92 yaşındaki eski SS Auschwitz telsiz operatörü yargı yolunda

Auschwitz’de 260 bin kişinin ölümüne katkıda bulunmakla suçlanan 92 yaşındaki eski Nazi subayı, Nazi Almanya’sının Yahudi soykırımına katıldığı gerekçesiyle yargılanıp yargılanamayacağının görülmesi için sağlık kontrolünden geçecek.

Dünya
15 Haziran 2016 Çarşamba

1944 yılında Auschwitz kamp komutanı Rudolph Hess’in telsiz operatörü olan Helma M. Nazi kampında, kampa gönderilip öldürülecek Yahudilerle ilgili bilgiler alıyordu. 

İngiltere Daily Mail haber sitesinde çıkan habere göre, tıbbi uzmanların Helma M.’nin sağlık değerlendirmesini Kuzey Almanya’da bulunan Kiel Mahkemesine gelecek ay vermeleri bekleniyor. Ancak savunma avukatları huzurevinde olan Helma’nın ‘sağır ve zayıf’ olduğunu, bu yüzden de Nazi savaş suç ortaklığından yargılanması için mahkemeye çıkmasının uygun olmadığını belirttiler.

2015 yılında yapılan suçlamaya göre eski telsiz operatörü Yahudilerin sistemli öldürülmesine yardımcı oldu.

Kampın görev listeleri Helma M.’nin 1944 yılının nisan-temmuz ayları arasında Hess’in yardımcısı olarak çalıştığını doğrulamış olmasına rağmen Helma M. savaş sonunda yargılanmaktan kaçabilmişti, çünkü zamanında Auschwitz tutuklularına kişisel olarak zarar verdiğini gösteren hiç bir delil Alman mahkemelerine sunulmamıştı. 

Ancak son yıllarda eski Nazi subaylarını yargılamak için yürürlükte olan Alman kanunlarında değişiklikler oldu: Artık bir şüphelinin ölüm kamplarına bir şekilde karışmış olması da Nazi savaş suçundan yargılanması için yeterli sebep sayılabilecek; şüphelinin özellikle belli bir suça karışmış olmasının ispatlanmasına da gerek yok.

Bunun sonucu olarak da Nazi subaylarına karşı yeni bir soruşturma dalgası başlatıldı.  2015 yılında Almanya’nın en büyük Nazi avcısı Jens Romel, Helma M.’yi Auschwitz ölüm kampında 260 bin kişinin öldürülmesine suç ortaklığı yapmakla suçladı. 

Rommel’e göre Helma M. 1944’te bir telsiz operatörü olarak, çoğunluğunu Macar Yahudilerinin oluşturduğu insanlar arasından kaç kişinin ve kimlerin öldürüleceği ile ilgili bilgi alıp verdi.

Daily Mail’a göre Rommel şöyle konuştu: “Helma M. ‘Macar Hareketi’ denilen bir operasyona karıştı; bu hareket Macar Yahudilerinin en az yarısının yok edilmesine sebep oldu... Her gün üçle beş arası tren geliyordu. Gelen 360 bin kişinin en az 250 bini hemen öldürülüyordu ve bunların çoğunu işte çalışmak için uygun olmayan kadınlar ve çocuklardan oluşuyordu.”

İşgal altındaki Polonya’da yer alan kampta yaklaşık 1,2 milyon Avrupalı Yahudi ve Nazi Almanya’sının diğer kurbanları öldürüldü.  Auschwitz’te çalışmış ve savaştan kurtulmuş 6.500 eski SS personeli içinden 50’den azı bugüne kadar yargılandı