İtalya’da ‘Holokost olmadı’ diyene en az iki yıl hapis

İtalyan parlamentosu tarihi bir karara imza atarak Holokost’u inkar eden ve bu konuda propaganda yapanlara 2 yıldan altı yıla kadar ceza verilmesini öngören yasayı onaylayacak süreci başlattı.

Dünya
9 Haziran 2016 Perşembe

Yasa teklifinin çarşamba günü İtalyan yasama organlarından Temsilciler Meclisi’nden 237 evet, 5 ret ile çıkması sonrası bazı yorumcular kanun metninin kişilerin ifade özgürlüğüne sınır getireceğini savunarak yeni yasayı eleştirdi.

İtalyan Yahudi Cemaatleri Birliği Başkanı Renzo Gattegna basına yaptığı açıklamada, kararı ‘tarihi’ olarak niteledi.

Gettegna yeni yasanın para ile tutulmuş profesyonel inkarcıların toplumu yanlış yönde etkilemesini engellemek için çıkarıldığını ancak bilimsel manada fikir üretenlerin ifade özgürlüğünü  hedef almayacağını belirtti.

Lafsında  (metninde) yapılan son değişiklerle yasa,  “tarih hakkında yalan söylemek ve bunu topluma zarar verecek şekilde  yaymak” ifadelerini içeriyor.

Geçtiğimiz ay Corriere della Sera gazetesi köşe yazarlarından Pierluigi Battista  bir yazısında yeni kanunu eleştirdi. Battista söz konusu profesyonel inkarcıları halkın tepkisi ile engellemek gerektiğini, bu iş için ifade özgürlüğünü sınırlayan yasalar çıkarmanın yanlış olduğunu savundu.

Yasa şimdi   onaylanmak için İtalya’nın ikinci yasama organı Cumhuriyet Senatosu’na gönderilecek.