IHRA antisemitizm tanımını güncelledi

Uluslararası Holokost Anma İttifakı (International Holocaust Remembrance Alliance), 23-26 Mayıs tarihleri arasında Bükreş’te gerçekleştirdiği son genel kurulda, uzun tartışmaların ardından antisemitizm için güncel bir tanım metni ortaya çıkardı.

Dünya
6 Haziran 2016 Pazartesi

İHRA Dönem Başkanı Büyükelçi Mihnea Constantinescu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, tüm İHRA üyelerinin artan antisemitizm konusunda endişeli olduğu ve antisemitizmle mücadele için uzmanların siyasi ve politik araçlara ihtiyaç duyduğu konusunda hemfikir olduğunu belirtti. Constantinescu, “24’ü AB üyesi olan 31 İHRA üyesi ülke, Stockholm Deklarasyonuna, diğer bir deyişle antisemitizm şeytanına karşı savaşta uluslararası politik hareket etme prensibine bağlıdır” dedi.

“Güncel bir antisemitizm tanımı kabul ederek, IHRA uluslararası kamuoyunda ‘sorumlu tutuma’ örnek olacak bir adım atmayı ve yasal olarak bağlayıcı bir tanım oluşturma konusunda ilham vermeyi ümit etmektedir” diyen Genel Başkan 31üye ülke, on gözlemci ülke ve yedi uluslararası partner kuruluşla, Holokost’un araştırılması, eğitimi ve anılması konusunda odaklanan bir yapı olarak IHRA’nın, bu tanımı benimsemede doğru kuruluş olduğunu vurguladı.

Tanımda şu ifadeler yer aldı:

“Antisemitizm, Yahudilere karşı belli bir algıdır; Yahudilere yönelik nefret olarak da ifade edilebilir. Yahudilere veya Yahudi olmayan bireylere, onlara ait varlıklara, kurumlara ya da dini etkinliklere yönelik olarak sözel ve fiziksel olarak kendini gösterebilir.

Kendini gösterme şekli şu örneklerdeki gibi olabilir: Yahudileri bir bütün olarak görerek İsrail Devleti’ni hedef alma, Yahudileri insanlığı zarar veren komplo teorileri ile suçlama, Yahudileri ‘yanlış giden her şeyden’ dolayı itham etme… Bu örnekler, söz, yazı, görsel format, hal ve hareketlerle ifade edilebilir ve fesat stereotipler ve negatif karakter özellikleri içerir.”

Antisemitizm tanımı içerisinde örnekleme bölümünde İsrail’in yer almasına bazı üye ülkeler başta çekimser yaklaşsa da uzun tartışmaların ardından, metin alkışlarla kabul edildi. Aralarında Türkiye’nin bulunduğu on gözlemci ülke, karar aşamasında söz sahibi olmadı. Metnin, kesinlikle hiç bir yasal bağlayıcılığının olmadığı da IHRA tarafından vurgulanarak belirtildi.