Tatilde programsız yaşam

Raquel AŞKANER HABİB Çocuk-Aile
8 Haziran 2016 Çarşamba

Havaların ısınması ile tüm çocuklarda bir gevşeme ve akademik yorgunluk baş göstermekte. “Ha gayret yavrum az kaldı” desek bile pek bir halleri kalmadı yavrucakların. Peki, ne yapsak da onları deşarj etsek, ne yapsak da onları motive etsek? Sanırım biraz programsız ve serbest bırakmak iyi gelecek. Dersler yetmezmiş gibi bir de okul sonrası aktiviteler, hocalar, haftasonu çalışmaları, derken evde oturmayı özleyen bir nesil yetiştiriyoruz. Ya da evde oturunca kafayı yiyen bir nesil büyütüyoruz. Sonra da tatminsizlikler baş göstermekte. Maalesef ben de çok yaptım, halen bazen de yapmaktayım. Ama geçen gün oğlumla denediğim bir günü paylaşmak istiyorum. Akşamüstü arkadaşı yatıya gelecekti. Saat 13.00’ten saat 17.00’ye kadar boş zamanı vardı. Ben de kendisine hiç bir şey yapmak zorunda olmadığını ama aynı zamanda tüm elektroniklerin (TV dâhil) arkadaşı gelince açılacağını söyledim. Tahim edersiniz ki 11 yaşında bir oğlan çocuğu olarak bu durumdan hiç memnun olmadı. Beni epey zorladıktan sonra pes etmeyeceğimi anladı. Ona ne ile ister ise oynayabileceğini, ister ise evimizdeki resim duvarını (çocukların serbestçe resim yaptığı bir duvar var) boyayabileceğini, bahçede, evde, tüm yaratıcılığı ile serbest olduğunu anlattım. İnanın üç saat kadar hiç bir şey yapamadı. Ancak son bir saat gerçekten kendi başına bir şeyler yapmaya başlayınca da pek mutlu ve tatmin oldu. İnanılmaz yaratıcı ve eğlenceli bir saatten sonra arkadaşı ile elektronik yerine normal oyuna devam ettiler.

Bazen çocuklarımın inatları ile uğraşmak yerine kolay yolu seçtiğim olmuştur. Ancak şunu görüyorum ki ben kendi kararlarımın arkasında durdukça onlar daha rahat durumu ve konuyu benimsiyebiliyorlar. Ve 15 senelik annelik tecrübemden sonra şunu da diyebilirim ki kitaba uygun çocuk yetiştirmek olmuyor, her gün bir diğerine uymuyor, hele hele her çocuk birbirinden pek bir farklı oluyor. Söylemim şudur ki siz bana bakmayın, kendi çocuğunuzu en iyi siz bilirsiniz, ona iyi gelen ve gelmeyen durumlara göre davranın. Benimkisi sadece bir paylaşım idi.

Sevgi ile kalın, sevgiyi paylaşın...


MUHTEŞEM KİTAPLAR

BENİ DE BEDENİMİ DE SEVİYORUM

Bu kitapta çocuklara cinselliğin nasıl anlatılacağını en basit ve doğru dili ile ileten Seksolog Rayka Kumru’ dan yeni bir serinin ilk kitabı artık tüm kitapcılarda.

Hem ebeveynlere hem de çocuklara hitap eden iki ayrı kitaptan oluşan bu seti muhakak alın ve çocuğunuz ile cinsellik konusunda konuşmanız için elinizde bir kılavuz olsun. Gerek ergenler gerek ise küçük çocuklara konuyu nasıl anlatacağınız hakkında en doğru bilgiye bu kitap seti ile ulaşabilirsiniz.

MASAL TERAPİSİ

Judith Malika Liberman’ın aslında yetişkinlere hitap ederek yazdığı bu kitapta masallar yolu ile içinizdeki çocukla bağlantı kurup yolunuzu bulmanıza yardımcı olmak istiyor. Ancak içinde hayattan güzel öğretiler bulunduran bu kitabı çocuğunuza yatma zamanında okuyabilirsiniz. Böylece hem masallar yolu ile keyifli vakit geçirebilir hem de öğreti dolu hikâyeler ile çocuğunuz ile konuşacak hayatta ona yol gösterecek konuları paylaşabilirsiniz. 

SAKIZ SARDUNYA İLE EĞLENCE GÜNLÜĞÜ

Elif Şafak’ın yazdığı Sakız Sardunya adlı kitaptan sonra şimdi sıra Sakız Sardunya ile eğlence zamanında. Birbirinden farklı oyunlar, bulmacalar, bilmeceler, hayal gücünü ve yaratıcılığını arttıracak yazı çalışmaları, yeteneklerini sergileyecekleri çizim alanları ve çok daha fazlası çocuklar için hazır. Eğlenceli bir aktivite kitabı ama bu seferki çok farklı!

ÇOCUKLAR İÇİN DÜNYA TARİHİ

İlk insan ve uygarlıkların başlangıcından itibaren akıcı ve masalsı bir dille anlatan, bir konudan diğerine geçer iken sebep sonuç ilişkilerine dikkat çeken, onları araştırma isteği ile körükleyecek bir kitap…


BEYAZ PERDEDEN SEÇMELER

ANGRY BİRDS

Sonunda geldi, beklenen meşhur Angry Brids filmi! Haydi çocuklar kızgın kuşlarla buluşma zamanı...

HEİDİ

Bir klasik olan Heidi  ile Clara’nın ilginç arkadaşlık hikayesi... Tam bir klasik ve nostalji, kim bilir anneler çocuklardan daha çok sevebilirler bu filmi, ne de olsa yetişkinlerin daha çok tanıdığı bir karakter yeniden beyaz perdede.

 

**********