Bat Mitsva kızları Neve Şalom’u fethetti

2002 yılında Hahambaşılık Eğitim Komisyonu HEGKOM bünyesinde kurulan Annette Bat Mitsva Kulübünün 2015-2016 dönemi kızlarının toplu Bat Mitsva töreni, 5 Haziran Pazar günü Neve Şalom Sinagogunda ailelerin de katılımıyla gerçekleşti.

Toplum
8 Haziran 2016 Çarşamba

Bu yıl onuncusu düzenlenen bu törene, bir yıl boyunca kulübe devam eden Bat Mitsva çağındaki 51 genç kız katıldı.

Törene gençlerin yıl boyunca yaptıkları çalışmaları gösteren bir video klibin gösterimi ile başlandı. Kızlar, Cenk Rofe ve İzzet Bana yönetimindeki Estreyikas D’Estanbol eşliğinde ‘Boi Kala’ şarkısı ile babalarının kollarında sinagoga girip teva’daki yerlerini aldı ve Hahambaşı Rav İsak Haleva’yı ‘Baruh Aba’ şarkısı ile karşıladılar. HEGKOM Koordinatör Yardımcısı Süzet Bennun tüm davetlilere ‘Hoşgeldiniz’ dedikten sonra Tsena Urena söylendi.

Hahambaşı Rav Haleva’nın Ehal kapılarını açmasının ardından kızlar Bat Mitsva duasını önce İbranice ve sonra Türkçe tercümesini okudular. Rav Haleva Mişeberah duasını okuyup Ehal kapılarını kapadı. Kızların kulüp şarkılarını hep birlikte söylemeleriyle devam eden tören Rav İsak Haleva’nın hayır dualarını vermesiyle devam etti.

Kızlar, konuşmaların ardından yıl boyunca onları eğiten öğretmenleri Mirey Kasuto, Tina Benezra, Cesi Küçükbarokas, Valeri Kohen, Milen Yeşilbahar, Rakel Benkandiyoti, Reysi Haleva ve Sendi Levi’yi teva’ya davet ederek onlara teşekkür etti.

Bu yıl mum töreninin teması Pirke Avot’tu. Sırası ile mumlar yakıldı. On ikinci mum yakılırken kulübe adı verilen, 2003 yılında hain bir terör saldırısında hayatını kaybeden Annette Rubenstein Talu anıldı. Bat Mitsva kızları yıl boyunca topladıkları tsedaka’yı vermek üzere teva’ya Öğrencilere Yardım Derneği Mişne Tora adına Viki Eblevi’yi davet ettiler ve aralarında topladıkları tsedaka’yı teslim ettiler. Mumlar yakılırken Yeruşalayim Şel Zaav, Evenu Şalom, Şalom Alehem, Toda ve Tefila şarkıları söylendi. Kızlar, tören gösterisini hazırlayan UÖMO müzik öğretmeni Tutkum Alkan ile tüm sene yanlarında olan Bat Mitsva Kulübü sorumluları Psikolog Romina Yeroham ile başöğretmenleri Linda Güner’e teşekkür etti.

Ardından Bat Mitsva Kulübü velilerinden Beno Elkaza toplumun geleceği olan kızları kutlayan bir konuşma yaptı.

Sene içindeki katılım ve performans değerlendirmelerine göre başarılı olan kızlara ödülleri verildi. Hegkom Başkanı Ester Asa’nın teşekkür konuşmasının ardından, Rav İsak Haleva tarafından verilen diplomalarının dağıtımı ile tören son buldu. Kızlara diplomalarının yanında ‘Yahudilikte Ergenliğe Geçerken’ kitabı ile Rav N. Behar’ın ‘Dini Uygulama Rehberi’ hediye edildi.

Neve Şalom Kültür Merkezine inen kızlar aileleri ile birlikte pastalarını kestiler ve gece La Casa Catering’in hazırladığı koktey ile devam etti.

Bat Mitsva kızları arkadaşları ile dans ederek ve aileleri ile birlikte bol bol resim çektirerek anılarını ölümsüzleştirdiler.