Entebbe’den 40 yıl sonra

20. yüzyılın en büyük anti-terör operasyonundan 40 yıl sonra kurtulanları, dehşeti ve kurtuluşun sevincini bir kez daha hatırladılar.

Dünya
6 Haziran 2016 Pazartesi

1976 yazında  Tel Aviv- Paris seferini yapan Air France Havayollarının uçağını Uganda’nın Entebbe şehrine kaçıran Filistinli teröristler, Yahudi olmayan yolcuları serbest bırakmış, kalanları İsrail hapishanesindeki mahkumlar serbest bırakılmadığı takdirde tek tek öldüreceklerini duyurmuşlardı.

Verilen sürenin bitmesine çok kısa bir süre kala 4 Haziran’da İsrail’in elit komando birliği  Entebbe’yi basarak rehineleri kurtarmıştı.

Tarihe Entebbe Operasyonu olarak geçen ve üç filme konu olan  harekatın en zor yanı, teröristlerin zamanın Uganda lideri İdi Amin tarafından korunuyor olmaları idi.

Amin teröristlere bir kahraman gibi davranmış, ordusunu ve gücünü Yahudi rehinelerin kaçmalarına engel olacak şekilde neredeyse teröristlerin korunması için kullanmıştı.

Ancak İsrail ordusu 4 Haziran’da Yıldırım Harekatı adlı bir operasyonla yüzlerce kilometre uzaktaki  Entebbe Havaalanına saldırmış ve rehineleri kurtarmıştı.

Entebbe’nin 40. yılında kurtulanları Haaretz gazetesine konuştu.

O zamanlar sekiz buçuk yaşında olan Tzipi Gonen babasının yanlışlıkla vurulduğu anı asla unutamıyor. Gonen’nin 13 yaşındaki büyük erkek kardeşi ve annesi Entebbe’den sağ çıkmayı başardı ancak babası İsrail askerleri tarafından yanlışlıkla vurularak hayatını kaybetmişti.

Bugün 85 ve 77 yaşında olan Janet ve Ezra çifti ise  Entebbe’den burunları kanamadan kurtulmuşlardı.

Ancak Janet ve Ezra çifti teröristlerin Nazi Almanyası tarzında  Yahudi yolcuları ayırdıkları anı asla unutamıyor. Janet, ABD pasaportu sayesinde diğer İsrailli yolculardan ayrılacağını öğrenince nişanlısını terk etmeyi reddetmiş ve Ezra ile yüksek sesle tartışmaya başlamış.

Ezra, Janet’e gitmesini söylemiş ve genç çiftin tartışması teröristlerin dikkatini çekmiş. Bunun üzerine Janet’in de Yahudi olduğunu keşfeden teröristler onu da serbest bırakmak yerine  diğer rehinelerin yanına hapsetmişlerdi. 

Bugün bir büyükanne olan Sarah ise 13 yaşındaki oğlu ile yaşadığı dehşeti asla unutamıyor. Sarah bu konuda yaşadıklarını anlatan bir kitap bile yazmış.

Sarah’ın anlattığına göre, Entebbe Havaalanında tutsakken ilk silah seslerini duyduğunda teröristlerin rehineleri öldürmeye başladığını düşünmüş ve oğlunun üstüne kapanarak belki onu öldürüp çocuğu sağ bırakırlar diye düşünmüş. Ancak karşısında İsrail askerlerini görünce hayal gördüğünü sanmış.

Sarah yaşadığı şoktan askerin sesi ile çıkmış, “Biz İsrail ordusuyuz sizi evinize götürmeye geldik.”

Entebbe Operasyonu lojistik ve askeri açıdan neredeyse imkansız bir görevdi.

İsrail ordusu 4000 kilometre uzaktaki Entebbe’ye 100 komando ile saldırmış 7 teröristi ve 45 Uganda askerini öldürmüş 102 rehineyi kurtarmıştı. Operasyonda  üç rehine de hayatını kaybetmişti.

İsrail askerleri ise tek bir kayıp vermişlerdi; Komando Birliği Komutanı Kıdemli Albay Yonathan Netanyahu. Yonathan bugünkü İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun kardeşi idi.