Şavuot Bayramı, Ruth ve kız-erkek ilişkileri

11 Haziran’da başlayacak Şavuot Bayramı’nda okunması gelenek haline gelen Ruth’un Kitabı Yahudi değerleri hakkında günümüzün gençlerine neler öğretebilir

Kavram
3 Haziran 2016 Cuma

Yahudi kültürünü gençlere aktarmak deyince  ilk akla gelenler;  eğitim, muhtaçlara yardım, yabancılara iyi davranmak, adalet ve dünyayı tamir etmek (Tikun Ha Olam) gibi konulardır. Peki ya kadın erkek ilişkileri? Mutlu insanlar için düzgün kadın erkek ilişkileri gerekmiyor mu?

Dünyayı daha güzel bir yer yaparken en önemli konulardan biri ise kendi evimizdeki mutluluk değil mi?

Ancak bir sonraki nesle, kız erkek ilişkilerinin nasıl olması gerektiği konusunda bilgi aktarmak özellikle konservatif çevrelerde sorun olmuştur. Özellikle söz konusu çevrelerde  tabu  sayılan konuya  kutsal kitabın nasıl baktığı her zaman merak uyandırır. 

JTA yazarlarından Donna Kirshbaum, sanılanın aksine kutsal kitabın cinselliği tabu olarak görmediğini, ancak ilişkilerde karşı tarafın da Tanrı’nın bir eseri olduğunun asla unutulmaması gerektiğini belirtiyor.

Kirshbaum’ a göre, Şavuot Bayramı’nda Sinagoglarda okunacak Tevrat’ın ‘Ruth’un Kitabı’ bölümü gençlere verilecek cinsel eğitim konusunda birçok referans içeriyor. 

Kirshbaum,  yüzlerce yıllık kutsal satırların, günümüzün internet gençliğine verdiği öğüdü şöyle özetliyor: ‘Her tür zorlama ve ısrar cinsel istismardır. İlişkilerde taraflar, karşındakinin Tanrı’nın gölgesinden yaratılmış bir ruh olduğunu asla unutmamalı ve hareketlerini ona göre kontrol etmelidir. Her ne kadar cinsel duyumlar tamamen içgüdüsel olsa  ve ilişki fiziksel bir alış veriş olsa da, karşındaki kişi   Tanrı’nın bir eseridir.’