Paris, sel altında barış konferansına hazırlanıyor

Avrupa’yı vuran sel felaketi, Fransa ve Almanya’da beş kişiyi cansın bırakırken, Paris İsrail-Filistin Barış Konferansına hazırlanıyor.

Dünya
3 Haziran 2016 Cuma

Cuma günü başlayacak konferansta açılış konuşmasını Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande yapacak.

Hollande perşembe günü konu ile ilgili yaptığı açıklamada İsrail-Filistin çatışmasının iyi yolda olmadığını belirtti ve ivedi çözüm talep etti.

Hollande konferansın farklı fikirlerin ortaya koymak için yeni bir fırsat olduğunu belirterek şöyle konuştu: “ Bu konferans  iki devletli çözüm ve direkt görüşmeler için gerekli şartları yaratabilir.” 

Fransız Girişimi olarak da bilinen konferansta Filistin ve İsrail tarafı görüşmeyecek. 25 ülkenin ve BM’nin katılımı ile yapılacak toplantılarda i İsrail- Filistin barışı için yeni fikirler üretilmeye çalışılacak.

Ancak İsrail dışişleri yaptığı açıklamada, görüşmelerden umutsuz olduğunu, çünkü iki taraf arasında direkt görüşmeler olmadan bu tip girişimlerin başarısızlığa mahkum olduğunu belirtti.

ABD dışişleri  ise Fransa tarafından organize edilen görüşmeler hakkında bir yorum yapmazken, konferansın yeni fikirlerin dinlenmesi açısından önemine dikkat çekti.

Öte yandan konferansa katılacakları Paris’te büyük ulaşım zorlukları bekliyor.

Sel sularının bastığı güney Paris’te binlerce kişi evini boşaltmak zorunda kaldı.

Paris’in  meşhur su yolu Sen Nehri, son 30 yılın en yüksek seviyesinde akarken, Fransız başkentinin Luovre, Orsay müzeleri ve metro hattı nehrin suları altında kapanmak zorunda kaldı.