Sirkeci’de Ahnasat Sefer Tora ve Lag BaOmer Kutlaması

26 Mayıs Perşembe akşamı Sirkeci Beth Avraam Sinagogu çok özel bir törene ev sahipliği yaptı. Ahnasat Sefer Tora ve geleneksel Lag BaOmer kutlaması, Hahambaşı Rav İsak Haleva, cemaat temsilcileri ve İstanbul’un çeşitli semtlerinden bu tören için gelen yahidlerin katılımıyla gerçekleşti.

Nazlı DOENYAS Toplum
1 Haziran 2016 Çarşamba

Birkaç yıl evvel Hahambaşı Rav İsak Haleva, belirli bayramların, her sinagogda kutlanmalarının yanı sıra, özel olarak belirli sinagoglara ait olarak gerçekleştirilmesini önermişti. Bu çerçevede Lag BaOmer, o zamandan beri tüm cemaatin farklı kesimlerinin ve kurum temsilcilerinin de katılımıyla Beth Avraam Sinagogunda daha geniş çaplı olarak yapılmaya başlandı. Bu yıl da 26 Mayıs perşembe öğleden sonra Rav İsak Haleva, Bet Din üyelerinden Rav Naftali Haleva ve Rav İsak Alaluf, cemaati temsilen Josef  Nasi, Moris Levi, Çetin Erbeş, İsrail Konsolosluğu'nu temsilen David Elad ve eşi, ayrıca kurum temsilcileri Minha duası ile başlayan törende hazır bulundu. Dualar, sinagog hazanları Bensi Elmas ve Yusuf Kaspi tarafından okundu. Rav Aron Edili, Rav Natan Siliki ve hazanlar Selim İyigör ve Nesim Beruhiyel de Beth Avraam Sinagogundaki bu özel günde yer aldı. Minha duasından sonra Lag BaOmer hakkında yapılan konuşmalar, Sirkeci Sinagogu Başkanı Naim Civre ile başladı. Civre, Rabi Akiva'nın 24 bin öğrencisinin salgın bir hastalık sonucu hayatlarını kaybettiğini ve bu yüzden keyifsiz bir dönemi simgeleyen Omer döneminin otuz üçüncü günü olan Lag BaOmer'in, Rabi Şimon Bar Yohay'ın arzusu üzerine büyük bir neşe ile kutlandığını anlattı. İsrail'de çocukların ve gençlerin tüm yıl boyunca tahta sandalyeler, tahta kutular ve eski eşyaları topladıklarını ve Lag BaOmer'de bunları, Rabi Şimon Bar Yohay’ın mistik öğretilerinin dünyaya getirdiği büyük ışığı simgeleyen dev bir ateşi yakmak için kullandıklarını söyledi. Lag BaOmer’den sonra artık tıraş olunmaya başlandığını, düğünlerin de yapıldığını ekledi. Ayrıca yenilenen Sefer Tora’yı o güne yetiştirmek için gece gündüz büyük bir özveri ve sevgiyle çalışan Şofer Rav Aron Edili’ye de özel olarak teşekkür etti. Civre, sinagogun yıl boyunca tüm Şabat duaları ve tüm bayramlar için açık olduğunu ve herkesi bu sinagogda görmekten duyacakları büyük mutluluğu ifade etti. Civre, o gün yurt dışında olduğu için törene katılamayan Türk Musevi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzadeh’nin mutluluk dileklerini de iletti.

Daha sonra söz alan ve İshak İbrahimzadeh'i temsilen konuşan David Elhadef, Lag BaOmer’in Rabi Şimon Bar Yohay’ın ölüm yıldönümü olduğunu, Rabi’nin, ölümünün yaklaştığını hissettiğinde öğrencilerini etrafına toplayıp onlara Zohar’ın o güne kadar hiç anlatılmamış kısımlarını anlatmaya başladığını ve ‘Hayim- Yaşam’ kelimesine gelince büyük bir ateş çıktığını ve bir yoruma göre o yüzden Lag BaOmer’de büyük ateşler yakıldığını anlattı. Elhadef Lag BaOmer’in ana mesajlarını, Tora’nın içselleştirilmesi, İsrailoğulları’na olan koşulsuz sevgi, konukseverlik ve karşılıksız vermek olarak özetledi.

Elhadef’ten sonra, Hahambaşı Rav İsak Haleva, Lag BaOmer’de etrafı çok büyük, adeta bakılamayacak kadar büyük bir nur, bir ateş kapladığını söyledi. Rabi Bar Yohay’ın muhteşem eserler bıraktığını, Zohar’ın benzersiz olduğunu ama Zohar’ı okuyup anlayabilmenin, ancak adım adım gidilecek bir yol olduğuna dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Rav İsak Haleva, Sefer Tora’nın Yahudi âleminin can damarı, ruhu, hazinesi olduğunu ve tüm dünyaya ışık verdiğini anlattı. Sefer Tora’nın yerinin ‘Keila-topluluk’ olduğunu, bizim Sefer Tora’nın etrafında toplandığımız sürece onun yaşam ışığıyla dolacağımızı belirtti. Her Yahudi’nin içinde, ortaya çıkmayı bekleyen bir kıvılcım olduğunu, kutsal mekânlarda ne kadar çok bulunulursa, bu kıvılcımın o kadar çok parıldayacağını vurguladı.

Hahambaşı’nın konuşmasından sonra, Rabi Akiva’nın öğrencisi olan ve hayatlarını yitiren ravların anısına yakılan mumlar sırasıyla, Hahambaşı Rav İsak Haleva, Rav Naftali Haleva, David Elad, Josef Nasi, Av.Bünyamin Polüman, Çetin Erbeş, Moris Levi, Daryo Katalan, R. Avram Yanni, Aaron Reyna, Viki Kandil ve son mum da tüm konuklar adına Naim Civre tarafından yakıldı.

Törenin Ahnasat Sefer Tora kısmında, sinagoga gelen yenilenmiş Sefer Tora'nın kutlama töreni, Beth Avraam Sinagogunda altı yahidin çaldığı şofarların insanın ruhuna işleyen sesleri eşliğinde, beyaz gül yaprakları ve katılımcılara dağıtılan badem şekerleri ile adeta bir düğün gibi coşkuyla yaşandı. Sefer Tora’da eksik bırakılan son harf, Hahambaşı Rav İsak Haleva tarafından tamamlandı. Tamamlanan Sefer Tora kaldırılarak halka gösterilmeden önce, Hahambaşı Sefer Tora akama yapılırken söylenen duaya dikkat çekti: “Vezot ATora duası ile bu Sefer Tora’nın, Sina Dağı’nda verilen Tora’nın tamamen aynısı olduğunu, Tora’da hiçbir şekilde bir değişiklik yapılmasının mümkün olamayacağını belirtmiş oluyoruz” dedi. Tören sonunda katılımcılar dışarıda özel olarak hazırlanmış yemek paketleri ve kalem hediyeleri ile uğurlandılar.