Dijital Talmud ve mobil uygulaması geliyor

Babil Talmudu’nun dijital versiyonu yayınlanıyor. Bu girişim Talmud araştırmalarında bir devrim olarak nitelendiriliyor.

Dünya
1 Haziran 2016 Çarşamba

Yakında yayınlanması planlanan dijital Talmud projesinde özellikle, Babil Talmudu’nun bilinen tüm yazılı versiyonları yer alacak. Böylece araştırmacılar, akademisyenler ve öğrenciler farklı metinleri yan yana alıp rahatlıkla karşılaştırabilip, her versiyondaki farklılıkların altlarını da çizebilecek.

Talmud’un metinlerinin tümü MS 500 yılında derlenmişti, ancak matbaa döneminden önceki dönemlerde el yazmaları arasında metin farklılıkları bulunuyordu. Talmud’un ilk baskısı ise 1523 senesinde Venedik’te yapıldı.

Projenin başında yer alan bilgisayar mühendisi Prof. Yaacov Choueka’ya göre yeni dijital Talmud’da anahtar kelimelerle, isimlerle ve cümle parçalarıyla arama yapılabilecek, metinsel karşılaştırmalar yapılabilecek. Kullanımı kolay ve herkese açık olacak uygulamada, metinler ve dosyalar teker teker indirilebilip kaydedilebilecek.

Toronto Friedberg Yahudi Elyazmaları Topluluğu’na ait projenin, kaydolmak şartıyla kullanımı ücretsiz olacak. Tüm mobil uygulamalarda da bulunacak olan projede dijital metinlerle beraber 150 kütüphaneden toplanmış Talmud el yazmalarının yüksek çözünürlüklü görüntüleri ve dünyanın her yanından toplanmış koleksiyon ve arşivler de bulunacak.