Fransa Nazilerin çaldığı Degas tablosunu varislerine iade etti

Orijinal ismi ‘Trois danseuses en buste’ olan, üç balerinin resmedildiği 19. yüzyıl sonlarında Fransız sanatçı Edgar Degas tarafından yapılan tablo geçtiğimiz hafta bir tören ile varislerine iade edildi.

Dünya
1 Haziran 2016 Çarşamba

The Telegraph’ın haberine göre, Degas’nın söz konusu eseri 1940 yılında Maurice Dreyfus’ten Naziler tarafından çalınmış; Nazi işgalindeki Fransa’da büyükelçilik olarak kullanılan binada 1951 yılında bulunmuş. Söz konusu tablo, Fransa Dışişleri Bakanlığı’nın yasal sorumluluğu altında, sahibi bulunana dek Louvre Müzesinde saklanmış.

The Associated Press’in haberine göre tablo, daha önceleri varlığından haberi bile olmayan Vivian Dreyfus tarafından, babası Maurice Dreyfus adına teslim alındı.

Tablo, Fransız Kültür Bakanlığı’nın şecere uzmanları tarafından, 145’i Naziler tarafından çalındığı bilinen sahipsiz 2000 eserin geri iadesi projesi kapsamında geri verildi.

1957 yılında hayatını kaybeden Maurice Dreyfus II. Dünya Savaşı’ndan sonra kendisinden çalınan eserlerin bir kısmını geri alabilmiş ancak Edgar Degas tarafından çizilen eser kendisi tarafından hiç dile getirilmemiş.