Spielberg, Harvard mezuniyet töreninde konuştu: “Antisemitizm Yükselişte”

Harvard Üniversitesi’nin mezuniyet töreninde konuşma yapan ünlü yönetmen ve film yapımcısı Steven Spielberg, çocukken antisemitizmin gittikçe yok olduğunu düşündüğünü, ancak yanıldığını söyledi.

Dünya
1 Haziran 2016 Çarşamba

2016 Harvard Üniversitesi mezunlarının uğurlandığı mezuniyet töreninde Spielberg’in 99 yaşındaki babası Arnold, oğlunun konuşmasını en ön sırada izledi. Spielberg yeni mezunlara dünyanın ‘canavarlarla dolu’ olduğunu ve bu canavarların ‘ırkçılığı, homofobiyi, etnik nefreti, sosyal sınıf nefretini, din nefretini’ benimsediğini ve desteklediğini dile getirdi. 

Spielberg, ayrıca olası Cumhuriyetçi Başkan Adayı Donald Trump’ı da şu sözlerle eleştirdi: “Biz göçmenlerden oluşan bir ulusuz; en azından şimdilik.”  Spielberg mezunlara gelecek seçimlerde oy verme çağrısında da bulundu.

Spielberg, konuşmasında ayrıca, “Çocukken Yahudi olduğum için zorbalık görmüştüm. Bu üzücü bir durumdu, ancak anne ve babamın, büyükanne ve büyükbabalarımın yaşadıkları göz önüne alındığında, bu çok hafif kalıyordu. Çünkü biz antisemitizmin gittikçe yok olduğuna gerçekten inanıyorduk. Ama yanılmışız. Son iki sene içinde yaklaşık 20 bin Yahudi daha iyi bir yaşam için Avrupa’yı terk etti. Bu senenin başında, İsrail Konsolosluğunda Başkan Obama’nın acı gerçeği dile getirdiği konuşmada ben de oradaydım. Obama konuşmasında dünyanın dört bir yanında antisemitizmin yükselişte olduğu gerçeğiyle yüzleşmemiz gerektiğini, bunu inkâr edemeyeceğimizi söylemişti” dedi.

‘Schindler’in Listesi’ , ‘Er Ryan’ı Kurtarmak’ gibi ödüllü filmlerin ve gişe rekortmeni Indiana Jones serisi gibi filmlerin yönetmeni ve yapımcısı  69 yaşındaki Spielberg ayrıca konuşmasında kurucusu olduğu Shoah Vakfı’ndan da bahsetti. Vakıf, 1994 yılında kurulduğundan bu yana 63 ülkede Holokost’tan kurtulan 53 bin kişinin tanıklıklarını kayda aldı. Vakıf günümüzde de Ruanda, Kamboçya, Ermenistan ve Nanking’deki katliamlarla ilgili tanıkların anlattıklarını kaydediyor. Spielberg bu konuyla ilgili olarak, “Akla sığmayan şeylerin gerçekleşebileceğini unutmamalıyız zira çok sık gerçekleşiyor” dedi.

Spielberg 1993 senesinde New York Times’a verdiği röportajda çocukluk dönemi ile ilgili ayrıntıları paylaştı. Schindler’in Listesi filminin vizyona girmesinden çok kısa bir süre sonra yayınlanan röportajda Spielberg, Ohio, Arizona ve Kaliforniya’da geçen çocukluğunda yaşadığı antisemit olaylardan örnekler vermişti. “Yahudi olduğum için göze battığımı her zaman hissediyordum.  Lisedeyken dövüldüm, itilip kakıldım. İki kere burnum kanadı. Korkunçtu.”