Ortadoğu´dan : Arap ülkeleri yeni Filistin liderini seçti

Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Ürdün, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’ın yerine geçmesi için Muhammed Dahlan ismi üzerinde mutabakata vardı. Bazı Filistin ve Ürdün kaynaklarının verdiği habere göre, üç ülke ortak bir planla, şu anda sürgünde olan Dahlan’ı yönetimin başına getirmek istiyor.

Dünya
1 Haziran 2016 Çarşamba

Abbas’ın lideri olduğu El Fetih Partisi’nin Gazze sorumlusu olan Muhammed Dahlan, bölge kontrolünün Hamas’ın eline geçmesinin ardından Gazze’den ayrılmak zorunda kalmıştı. Abbas’ın rakibi de olan Dahlan, yolsuzluk suçlamaları ile El Fetih bünyesinden de atılmıştı. Dahlan, bir dönem, Yaser Arafat’ı zehirleyen kişi olarak da suçlanmıştı.

54 yaşında olan Muhammed Dahlan, 1993 Oslo Anlaşması ardından Gazze’de Filistin polisinin başındaki kişiydi. Dahlan’ın BAE’nin kraliyet ailesi ile de yakınlığı olduğu biliniyor.

 

BM elçisi Gazze’deki kötüleşen yaşam şartları konusunda uyardı 

BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Temsilcisi Nickolay Mladenov, Gazze’de yaşayan Filistinlilerin yaşam koşullarının giderek zorlaştığını, bu sorunlar giderilmediği takdirde bölgede yeni istikrarsızlıkların baş gösterebileceğini belirtti. Mladenov Gazze Şeridinde rehabilitasyon yapılması çağrısında bulundu.

 

Ürdün’de Kral meclisi feshetti

Ürdün Kralı Abdullah, parlamentonun alt kanadı temsilciler meclisini lağvederek, Hani Mülki’yi başbakan olarak atadı.

Anayasaya göre, temsilciler meclisi tarafından geçtiğimiz mart ayında seçim yasasında değişiklikler içeren kararnamenin kabulü ardından dört ay içinde yeniden seçimlerin yapılması gerekiyor. Uzmanlar, önümüzdeki seçim döneminde siyasi partilerin  aşiret ve aile bağlarından gelecek oyları almak için daha çok aday çıkaracaklarını öngörüyor.

Ancak kaynaklar, Ürdün’de ana muhalefeti yasal faaliyetleri bir hayli kısıtlanan Müslüman Kardeşler hareketinin oluşturduğunu, seçim yarışının monarşi taraftarı partiler ile bağımsız İslamcılar ve diğer bağımsız adaylar arasında geçeceğini belirtiyor.

 

Rusya, Lübnan savaşında Suriye’nin el koyduğu tankı iade ediyor

Rusya Başbakanlık Ofisinin, pazar günü yaptığı açıklamaya göre Rusya, 1982 yılında Birinci Lübnan Savaşı sırasında ünlü Sultan Yakup Muharebesinde kullanılan İsrail ordusuna ait tankı Israil’e iade edecek.

Rusya Başkanı Vladimir Putin, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun talebi üzerine tankın İsrail’e iade edilmesini içeren talimatı imzaladı.

Netanyahu, Putin ile yaptığı görüşmede tankın savaş sırasında kayıplara karışan İsrail Ordusu askerleri Zvi Feldman, Yehuda Katz ve Zachary Baumel’in anısına saklanacağını belirtti. Askerlerin kaderi ve nerede oldukları halen bulunamadı.