Nobel Ödülü almış ünlü Yahudiler

Aziz Sancar’ın bahsettiği Nobel almış Yahudi bilim insanları kim?

Aylin HAZAN LEVİ Diğer
1 Haziran 2016 Çarşamba

Nobel Ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar, Mayıs 2016’da Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü Kongre Kültür Merkezinde düzenlenen ‘Dahiler Dahildir’ programında gençlere yaptığı konuşmasında, bilim yapmanın ve bilim kültürünün geliştirilmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları anlattı: “Bu Amerika’da birçok seminerin konusu olmuştur. Yahudi kardeşlerimiz dünya nüfusunun yüzde 0,2’sini teşkil ediyor ama bilim Nobellerinin yüzde 20’sini aldılar. Onlar bütün insanlardan daha üstün zekâlı mı? Yok değiller. Onların kültüründe eğitime, bilime önem veriliyor. Bu asırlarca öyle gelmiştir. Bunu Türkiye’de geliştirmek lazım.”

Gelin biz de başta bilim dalları olmak üzere Nobel Ödülü almış önemli Yahudilerden bazılarını tanıyalım:


 

 PAUL EHRLİCH - İmmunology ve Kemoterapi; bağışıklık bilimi üzerine çalışmalarıyla ve özellikle  frengi hastalığının etkili tedavisi ve difteriye karşı antiserum çalışmalarıyla ilgili katkılarından dolayı  Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü kazandı. (1908)

 

 

 

 

 

   

  

 ALBERT EİNSTEİN - Kuantum Teorisi’nin gelişiminde en önemli adım olarak kabul edilen, fotoelektrik etkinin kuralını keşfederek Nobel Fizik Ödülü’nü kazandı. (1921)  

 

 

 

 

 

 

 

    

 NİELS BOHR - Atomik yapıları ve nicem teorisini anlamaya yardımcı çalışmalarıyla Nobel Fizik Ödülü’nü kazandı. (1922)

 

 

 

 

 

 

  

 

 KARL LANDSTEİNER Kan gruplarını bulması ve A-B-0 kan grupları sistemini geliştirmesiyle Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü’nü kazandı. (1930)

 

 

 

 

 

 

 

 

 ERNST BORİS CHAİN - Penisilini ve onun diğer bulaşıcı hastalıklardaki iyileştirici etkilerini bularak Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü’nü kazandı. (1945)

 

 

 

 

 

 

 

 

 SELMAN ABRAHAM WAKSMAN Vereme karşı ilk antibiyotik olan streptomisini keşfederek Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü’nü aldı. (1952)

 

 

 

 

  

 

 

 KONRAD EMİL BLOCH - Kolesterol ve yağ asitlerinin vücut mekanizması üzerindeki etkilerini keşfederek Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü’nü aldı. (1964)

 

 

 

 

 

 

 

 

 GEORGE WALD - Retina pigmentleri üzerinde yaptığı çalışmalarla Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü’nü kazandı. (1967)

 

 

 

 

 

 

  

 

 HENRY ALFRED KİSSİNGER - Diplomatik alanda Vietnam sorununu çözüme götürmedeki üstün katkılarından dolayı Nobel Barış Ödülü’nü aldı. (1973)

 

 

 

  

 

 

 MİLTON FRİEDMAN - Monetarizmin temel ilkelerini ortaya koydu ve ekonomi bilimi dalanında yaptığı çalışmalarla Nobel Ekonomi Ödülü kazandı. (1976)

 

 

 

 

 

 

 

 

 BARUCH SAMUEL BLUMBERG - Hepatit B virüsünü tanımladı, sonrasında aşısını geliştirdi ve Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü’nü aldı. (1976)

 

 

 

 

 

 

 

 

 ELİAS CANETTİ - Geniş bir bakış açısı, fikir zenginliği ve sanatsal güç ile işaretlenmiş yazıları için Nobel Edebiyat Ödülü’nü aldı. (1981)

 

 

 

 

 

 

 

 

 GERTRUDE B. ELİON - Çok sayıda ilaç geliştirdi. Kullandığı yenilikçi araştırma yöntemleri daha sonra AİDS virüsüne karşı ilaç geliştirilmesine olanak sağladı; Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü’nü kazandı. (1988)

 

 

 

 

 

  

 

 WALTER KOHN - Atomlar arasındaki kimyasal bağları açıklamak üzere karmaşık matematiği kuantum mekaniğine uygulayarak geliştirdiği ‘İşlevsel yoğunluk teorisi’ sayesinde Nobel Kimya Ödülü kazandı. (1998)

 

 

 

  

 

 FRANÇOİS ENGLERT - Higgs bozonu/parçacığı mekanizmasını keşfiyle Nobel Fizik Ödülü’nü aldı. (2013)

 

 

 

 

 

 

 

 

RANDY SCHEKMAN & JAMES E. ROTHMAN - Hücrelerin geniş taşıma sistemleriyle ilgili keşifleriyle Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü’nü aldılar. (2013)