Yahudi örgütü bu sefer İsrail’i uyardı

Irkçılık ve tarihi olayları yanlış yansıtmaya karşı mücadele eden Yahudi kuruluşu ADL bu sefer İsrailli radikal grup Lehava’yı eleştirdi.

Dünya
27 Mayıs 2016 Cuma

ADL, (İftira ve İnkarla Mücadele Cemiyeti) İsrail’in en yüksek hukuk otoritesi Başsavcı Avichai Mendelblit’e gönderdiği resmi mektupta,  Lehava hareketi  lideri Bentzi Gopstein’ın ırkçı politikasını ağır bir dille reddetti.

Mektupta, Lehava’nın asimilasyona karşı çıkan  ırkçı politikasının ileride İsrail toplumunun demokrat yapısına tamir edilmesi büyük zararlar verebileceği hatırlatıldı.

ADL, mektupta halihazırdaki hükümeti de eleştirdi ve bu duruma tolerans gösterilmesinin kabul edilemez olduğunu belirtti.

Genel Sekreter Carol Nuriel imzalı mektuptaki sözlerde  her ne kadar direkt olarak,  Lehava aleyhinde yapılması gerekenler açıkça yazılmasa da,   ‘Hukukun elverdiği tüm olanaklar seferber edilmeli’ ifadesi dikkat çekti. 

Lehava hareketi İsrail’de Araplar ve Yahudi olmayan İsrailliler ile asimilasyonu reddediyor ve bu konuda topluma propaganda yapıyor. Ancak hareket İsrail içinde ve uluslararası platformlarda liberal Yahudiler tarafından eleştiriliyordu.

Ancak ABD Yahudi lobisinin en etkili kuruluşlarından ADL’nin mektubu Lehava ve ona tolerans gösterdiği iddia edilen devlet otoritesine  şimdiye kadar yapılmış en kayda değer eleştiri oldu.