Fransa Başbakanı barış için bastırıyor

Fransa Başbakanı Manuel Valls, İsrail-Filistin barış çabalarına yeniden ivme kazandırmak için İsrail’e ziyarette bulundu.

Dünya
25 Mayıs 2016 Çarşamba

Filistin lideri Mahmud Abbas, Fransız girişimi olan ve birçok ülkeden dışişleri bakanlarının katılımıyla sağlanacak üç günlük barış görüşmelerini memnuniyetle karşıladı. İsrailli ve Filistinli yetkilileri bu görüşmelerde hazır bulunmayacaklar. Sonbahardaki konferansta ise İsrailliler ve Filistinliler katılım gösterecek. Görüşmelerle Nisan 2014’te durmuş olan ve Filistin devletinin tanınacağı uzlaşmaların yeniden başlatılması hedefleniyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, pazar günkü kabine toplantısında koalisyonuna katılacak olan Avigdor Lieberman’ın barış çabalarını olumsuz etkilemeyeceğini söyledi. Konuyla yakinen ilgilendiğini belirten Netanyahu bölgedeki komşularının yardımıyla yeni çoğunluk hükümetinin diplomatik süreci yeniden inşa etmeye başlayacağını belirtti.

Öte yandan Valls, Filistin gazetesi Al-Ayyam’a yaptığı açıklamada İsrail’in yerleşim yerlerini genişletmeyi durdurması gerektiğini, ancak barış girişiminin başarısız olması durumunda otomatik olarak Filistin devletini tanımayacağını ifade etti. Bu tehdit geçen ocak ayında Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius tarafından dile getirilmiş ve İsrail hükümeti tarafından kınanmıştı. Yeni Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault bu duruşu devam ettirmedi. Valls, Filistin devletinin yaratılmasını amaçladıklarını, fakat şimdiden zamanlama vermenin girişimin başarısızlığını önceden belirlemek olduğunu vurguladı. Valls İsrail’in güvenliğini garantilemek zorunda olduklarını ekledi ve barış karşısında engel teşkil eden yerleşim alanlarının inşasını da durdurma çağrısında bulundu.