Yahudi ABD başkan adayından ‘Filistin Devleti’ için destek

Demokratik cephede Hillary Clinton ile ABD başkan adaylığı için yarışan Vermont Senatörü Bernie Sanders, Demokrat Parti yönetimine çağrıda bulunarak muhtemel bir Filistin devleti için destek istedi.

Dünya
24 Mayıs 2016 Salı

Sanders mesajında, ‘Demokrat Parti Platformu’nda  özellikle Filistinlilerin devlet kurma konusunda haklarının savunulmasına öncelik verilmesini talep etti.

DEM olarak bilinen Demokrat Parti Platformu Partinin birçok değişik konuda ortak siyasi görüşünü yansıtan bir nevi yazılı bir deklarasyon.

İsrail-Filistin sorunu için en son 2012’de yazılan beyanatta “Adil ve sürekli bir barış ve iki devletli çözüm” ifadeleri yer almıştı.

Yahudi asıllı başkan adayı olarak önseçimlerde Clinton’ın ardından tarihi bir başarı kazanan Sanders, söz konusu deklarasyonda Filistinlilerin haklarından daha çok söz edilmesini istiyor.

Deklarasyonun halihazırda 300 kelimeden oluşan konu ile ilgili bölümünün büyük kısmı, İsrail’in güvenliğinin sağlanması, Filistinlilerin İsrail’in var olma hakkını tanıması, şiddetten kaçınma ve yürürlükteki barış anlaşmalarına bağlı kalma gibi ifadeler içeriyor.

Sanders seçim kampanyası boyunca, İsrail’in güvenliğinin önemine değinmiş, ancak Batı Şeria’daki yerleşimlerin genişlemesine karşı çıkmıştı.