Ahmedinecad geri mi dönüyor?

İran’ın eski Cumhurbaşkanı Ahmedinecad’ın yeniden toplum içine çıkması politikaya geri dönme olasılığı ile ilgili dedikoduları alevlendirdi.

Dünya
16 Mayıs 2016 Pazartesi

Neredeyse üç senedir toplum içinde görünmeyen, İran’ın iki kez cumhurbaşkanlığını yapmış Ahmedinecad, geçtiğimiz birkaç hafta içinde birçok etkinliğe katıldı. Bunlardan sonuncusu Jiroft’ta gerçekleşen etkinlikti. Ahmedinecad’ın bu etkinlikte bir de konuşma yapması politikaya döneceğine dair dedikoduları alevlendirdi.

59 yaşındaki muhafazakâr popülist Ahmedinecad, gelecekle ilgili planları hakkında herhangi bir açıklama yapmadığı gibi, 2017’de gerçekleşecek cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmayı planladığı yönündeki spekülasyonlara da cevap vermedi.

Eğer Ahmedinecad aday olursa, bu kendisinden sonra cumhurbaşkanı olan pragmatik Hasan Ruhani için sorun yaratabilir. Zira, Ruhani büyük dünya güçleri ile yaptığı anlaşmalarla nükleer programını durdurma karşılığında İran’a yönelik birçok yaptırımın kaldırılmasını sağladı ve bu da popülaritesini artırdı.

Aday olması durumunda Ahmedinecad’ın başarı şansının ne olacağını kestirmek zor. Haziran 2013’teki seçimlere İran anayasasındaki ilgili madde nedeniyle katılamadı. Ancak önümüzdeki sene gerçekleşecek seçimlerde Ahmedinecad muhafazakârların toparlanması için en iyi şans olabilir.

Sekiz yıl cumhurbaşkanlığı yapan Ahmedinecad, ABD ve İsrail’e yönelik sert söylemleri, İran’ın ihtilaflı nükleer programından vazgeçmemesi ve Holokost’u sürekli olarak sorgulaması nedeniyle uluslararası toplumu sıkça öfkelendirdi.

Taraftarları Ahmedinecad’ı geleneksel değerleri savunması ve Batı’ya karşı çıkması nedeniyle övüyor. Muhalifleri ise ekonomideki olumsuz gelişmeler ve cumhurbaşkanlığı döneminde ayyuka çıkan yolsuzluk iddiaları yüzünden eleştiriyor. Ahmedinecad’ın aday olmadan önce en azından İran’ın dini lideri Ayetullah Hamaney’in üstü kapalı da olsa onayını alması gerekiyor.