Meme estetiği

Meme büyütme ameliyatları meme dokusunun doğuştan yokluğu, gelişim sürecinde yeterli düzeye ulaşmaması veya başka bir sebeple dokunun kaybedilmesi gibi durumlarda uygulanabilir. Meme küçültme ameliyatları ise meme dokusunun istenilenden fazla miktarda olması durumunda yapılan cerrahi müdahalelerin tümüne denir.

Sağlık
18 Mayıs 2016 Çarşamba

 

MEME BÜYÜTME

 Meme büyütme ameliyatları meme dokusunun doğuştan yokluğu, gelişim sürecinde yeterli düzeye ulaşmaması veya başka bir sebeple dokunun kaybedilmesi gibi durumlarda uygulanabilir. Meme dokusunun istenilen hacimde olmaması durumunda uygulanabildiği gibi memede sarkıklık olması durumunda rahatlıkla tedavi amaçlı yapılabilir. Memenin bir başka sorunu olan meme asimetrisinin düzeltilmesi gibi yakınmalar ile gelen hastalara da kolaylıkla uygulanabilir. Hastaların yaş grubu, hastanın meme yapısı, beklentileri ve yapılması gerekenler değerlendirilip uygun tedavi seçeneği gene kişiye özgü olacak şekilde planlanır.

 Meme büyütmede yeni nesil protezler ile uzun yıllar sağlıklı bir görünüme kavuşulabilir. Protez ameliyatları güvenilir gönül rahatlığı ile uygulanabilen cerrahi işlemlerdir. Birçok kadın onlarca yöntemi deneyip sonunda başarısızlıkla yüz yüze kalır. Silikon ile meme büyütme ameliyatları alternatifsiz başarılı kesin sonuçtur. Meme kanseri ile arasında bilimsel olarak bir bağlantı olmadığı kanıtlanmıştır. Meme kanseri taraması için yapılan tüm radyolojik testler ile meme protezleri uyumludur ve bu açıdan bir risk faktörü değildirler.

Amerika’da her yıl 350-450 bin civarında kadın meme protezi ile tanışmaktadır. Kadında cinsel bir obje olarak ta önemli bir organ olan meme, gelişim çağını tamamlamış tüm kadınlar için hem özgüven hem de hayata pozitif bakmak açısından önem taşımaktadır. Tüm bu bilgiler ışığında meme protezi ameliyatı cinsel kimlik gelişimini olumlu yönde etkiler diyebiliriz.

Meme büyütme ameliyatı hormonal gelişimin tamamlandığı 18-21 yaş sınırından itibaren yapılabilir. Doğum sonrası emzirmeyi etkilediğine dair bilimsel bir olumsuz veri yoktur.

 Meme büyütme ameliyatına karar vermiş hasta meme büyütme öncesinde göğüs duvarı yapısına göre istenilen ebatlarda protez seçimi için bir ön görüşme daha yapılır. Ameliyat esnasında seçilmiş olan protez 45 dakika süren bir ameliyat ile meme altı plandan yerleştirilir. Meme büyütme ameliyatı sonrasında yapılan cerrahiye bağlı belli belirsiz bir iz kalır. Ameliyat sonrası dönemde 10 gün kadar aktif spor yasaklanır. Hastalar üç gün istirahat sonrasında günlük aktivitelerine dönebilir.

Meme büyütme ameliyat fiyatı seçilecek protezin çeşidi ve yapılacak anestezi şekline göre farklılık taşır.

MEME KÜÇÜLTME

 Meme küçültme ameliyatları meme dokusunun istenilenden fazla miktarda olması durumunda yapılan cerrahi müdahalelerin tümüne denir. Sadece memenin küçültülmesi değil hem sarkıklık tedavisi hem de asimetri sorunları da aynı anda çözülür. Meme küçültme ameliyatları ile hastaların duruş şekli bozuklukları, eşlik eden bel ağrısı, pişik sorunları ve estetik deformasyonların tümüne çare bulunmuş olur. Hastaların sosyal hayatlarındaki ilişkileri etkilenebilir, zaman zaman iletişimlerini dahi sınırlayan bir sorun olabilir hatta kadınlarda gizlemeye yönelik çabalara iten bir problem olarak kendini gösterebilir.

 Birçok hasta belli olmasını engellemek için eğri yürür, kolları ile memesini saklamaya çalışır. Kıyafet seçiminde gizlemek için aslında kendisini mutsuz eden seçimler yapmak zorunda kalır. Tüm bu faktörler kadınları mutsuzluğa iter. Özgüven sorunlarının çözülmesi, kendinizi daha iyi hissetmek ve sağlık sorunlarının çözülmesini de hedefleyen bir cerrahi müdahaledir. Karar vermeden önce mutlaka plastik cerrahi uzmanı ile ön görüşme yapmak sizi bekleyen süreç ile ilgili aydınlamanıza sebep olur. Yani önce bir plastik cerrahi uzmanının kapısını çalmak aslında en büyük adımdır. Ameliyat planlaması hastanın yaş durumu mevcut meme şekli ile uyumlu bir teknik kararlaştırılarak yapılır. Kişiye özgü bir plan yapılması esastır. Ameliyat ile ilgili karar verildikten sonra her şey kolaylaşır.

 Hastaların bu operasyonda çabuk bir iyileşme süreci ve hızlı eve dönüş ile sosyal hayata kaldığı yerden devam etmek için kabaca üç güne ihtiyacı vardır. Bu üç günün ilkini hastanede geçiren hasta diğer iki günü evinde istirahat ederek geçirir. İlk kontrol yedinci günde olur. Bel ağrısı gibi sağlık sorunlarının da eşlik ettiği birçok hasta uyumamaktan şikâyetçiyken daha ameliyat olduğunun ilk günü hastanede mışıl mışıl uyuduklarını ifade ederler. Ertelenmesi demek bu sorunlarla yaşamaya devam etmek olduğu için yaptıran hastalar daha erken yaptırmadıkları için pişman olurlar.

  Ameliyatların anestezi şekli genel anestezidir. Hasta ameliyat öncesinden başlayarak ameliyathaneye alınış süreci dâhil yarı baygınlık halindedir. Birçok hasta kendi odasından çıktığını, ne zaman ameliyat olduğunu ve ne zaman odasına geri döndüğünü bile hatırlamaz. Ameliyat yaklaşık 3 saat kadar sürer. Ameliyat sonrası ağrı hissetmezler. Kullanılan dikiş malzemelerinin tümü deri altında gömülü olduğu için ameliyat sonrası da hastaların dikiş alınmasına gerek kalmaz. Hastalar yedinci gün kontrolünden sonra birinci ayda rutin kontrole gelirler. Ameliyathaneden çıkarken giydirilmiş olan sporcu sutyeni üç hafta kadar kullanılır.

 Op. Dr. Cahİt Vural 

Or-Ahayim Hastanesi   Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı