Abbas, FÖY’ün teröristlere hâlâ maaş ödediğini doğruladı

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, İsrail tarafından tutuklanan teröristlerin maaşlarını ödemeye devam ettiklerini doğruladı. Daha önce FÖY’ün maaş ödemelerini durdurduğunu iddia etmişti.

Dünya
18 Mayıs 2016 Çarşamba

Norveç’in günlük gazetelerinden Daily Dagen, Ramallah’ta Abbas ile bir araya gelen Norveç Dışişleri Bakanı Borge Brende’in, FÖY (Filistin Özerk Yönetimi)’ün, yabancı ülkeler tarafından yapılan bağışlar dahil, kendi fonlarını hüküm görmüş teröristler ve ailelerini desteklemek için kullanmayı durdurmasını istediğini bildirdi. Abbas, bu iddiayı inkâr etmek yerine, Norveç Dışişleri Bakanı’na, sadece bu amaçlar için kullanılan paranın Norveç parası olmadığının güvencesini verdi.

Brende, Abbas’a, yardım fonlarının ‘yapısal ve kurumsal gelişim’ için sağlandığını, bahsi geçen ödemelerin, “kabul edilemez” olduğunu ve derhal durdurulması gerektiğini vurguladığını ifade etti.

Uluslararası toplumdan gelen baskılar ile karşı karşıya kalan Filistin Yönetimi, 2014 yılında, ‘Filistin Esirler Bakanlığı’ kanalıyla yapılan ödemeleri sona erdireceğini duyurmuştu. Bakanlık kapatılmış; Filistin Yönetimi, İsrail’e karşı suç işleyen kişilerin, uluslararası destek almayan Filistin Kurtuluş Örgütü’nün (FKÖ), sorumluluğuna devredildiğini duyurmuştu.

Bu açıklamalar, o gün için, “yabancı bağışçıları yatıştırdı” gibi görünmüş olsa da, İsrailli bir kuruluş olan Filistin Medya İzleme Örgütü’ne göre, değişim sadece görüntüde yapıldı. Son iki yıldır Filistin medyasında yer alan haberleri takip eden Filistin Medya İzleme Örgütü, FÖY Maliye Bakanlığı’nın, fonları denetlediği ve teröristlere yapılan ödemeler üzerinde kontrol sağladığı sonucuna vardı.

Filistin Medya İzleme Örgütü, esirler ile ilgili işlerin sorumluluğunun, 2015 yılında, yeni kurulmuş olan FKÖ’ye bağlı Esir İşleri Yüksek Kurulu’na devredilmesinden sonra, FÖY tarafından FKÖ’ye sağlanan yıllık bütçenin 481 milyon Yeni İsrail Şekeli’ne yükseltildiğini belirtti ve bu miktarın 2015’ten önce FÖY’ün tutuklulara ödediği miktarla benzeştiğine dikkat çekti.