İsrailli profesör 20 bin dolarlık ödülü Filistinlilere yardım için kullanacak

İsrail’in prestijli bir ödülünü kazanan profesör, ödülü, İsrail ve Filistinliler arasında tam vatandaşlık eşitliğinin sağlanması için uğraşan bir grup barış aktivistine bağışlayacağını açıkladı.

Dünya
18 Mayıs 2016 Çarşamba

Kudüs’teki İbrani Üniversitesinde eğitim vermekte olan, ABD doğumlu İsrail vatandaşı David Shulman, Hindistan’ın dilleri ve kültürleri hakkında yapmış olduğu akademik çalışma üzerine İsrail Ödülünü kazandı. Shulman kazandığı 20 bin dolarlık ödülü, kendisinin de kurucu ortaklarından olduğu, Filistinlilere yardım eden İsrailli grup Ta’ayush’a bağışlayacağını belirtti.

Kazanılan ödül İsrail hükümeti tarafından alanlarında mükemmel çalışma çıkarmış insanlara ya da organizasyonlara verilmekle beraber hükümetin de en yüksek ödülü olarak görülüyor. Ödül her sene İsrail Bağımsızlık Günü’nde veriliyor.

Ta’ayush kendisini ‘Gerçek bir Arap-Yahudi işbirliği kurarak ırkçılığın, ayrımcılığın ve ayrımcı sistemin duvarlarını yıkmayı amaçlayan sıradan insanların hareketi’ olarak tanımlıyor. Grup on seneden fazladır Filistin topraklarında faaliyet göstermekte; en yoğun çalıştığı bölge ise Güney Hebron.

Shulman ve diğer Ta’ayush üyeleri Filistinli çiftçilere hasat, kuyu temizliği, yolların yenilenmesiyle ilgili yardımcı oluyorlar ve yörede yaşayan çocuklara yerleşim yeri olan Chavat Maon’daki okula giderken eşlik ediyorlar.

15 yıl boyunca Ta’ayush’da görev alan Shulman 2007 yılında yayınladığı ‘Kara Ümit: İsrail ve Filistin’de Barış için Çalışmak’ adlı kitabında grupta faal olduğu yılları anlatıyor.