İsrail, İran pasaportlu THY pilotunu ülkeye sokmadı

İsrail İç Güvenlik Birimi Şin Bet, İran pasaportlu pilotun ülkeye girişine ilişkin, Ankara’dan gelen ‘bir gecelik istisna’ taleplerini reddederek pilotu ülkeye sokmadan Türkiye’ye geri gönderdi.

Dünya
18 Mayıs 2016 Çarşamba

İsrail, Türk Havayolları’nın sivil uçuşu ile cuma günü gelen İran pasaportlu pilotu ülkeye sokmayarak Türkiye’ye geri gönderdi. Kanal 2'nin yaptığı habere göre rutin bir şekilde Ben Gurion Havaalanına gelen THY uçuşunun ekibi pasaport kontrole geldiği sırada pilotun İran pasaportlu olduğu fark edilince girişine izin verilmedi. Haberde pilotun ismi, Türk veya başka bir pasaportu olup olmadığı bilgisi verilmedi.

Türk yetkililer hemen devreye girerek İsrail’in bu seferlik bir istisna yapmasını ve ülkeye sadece bir geceliğine giriş yapmasına izin verilmesini talep ettiler. İsrail’in İç Güvenlik Birimi olan Şin Bet bu talebi bir örnek teşkil etmesini önlemek amacıyla kabul etmedi.

Haberin devamında, THY’nin bir hata yaptığını açıkladığı ve hemen ilk uçuş ile pilotu geri getirttiği yer aldı. THY’nin geçtiğimiz sene, pozisyondaki açık nedeni ile 200 İranlı pilotu işe aldığı, o dönem İsrail’e güvence verilerek hiçbirini Tel Aviv uçuşlarında görevlendirmeyecekleri açıkladıkları belirtildi.

İran ve İsrail’in şu an hiçbir diplomatik ilişkisi bulunuyor.