İsrailli dalgıçlar 1600 yıllık batık keşfetti

İsrail’in tarihi limanı Caesarea’da dalgıçlar 1600 yıllık bir batık keşfetti. Suyun altından çıkarılan onlarca bronz heykelcik ve binlerce para sanki bir hafta evvel dökülmüş gibi iyi durumda.

Dünya
17 Mayıs 2016 Salı

İsrail Arkeoloji Başkanlığı bulunan tarihi eserlerin son 30 yılda ortaya çıkarılmış en büyük hazine olduğunu belirtti.

 Pazartesi resmen  basına duyurulan keşif aslında Pesah Bayramı’nın hemen öncesinde İsrail’in Ranana şehrinde yaşayan Ofer Raannan ve Ran Feinstein tarafından yapıldı.

Caeserea Limanının açıklarında Akdeniz’in sularına dalan iki amatör dalgıç hiç beklemedikleri bir şekilde tarihi bir keşfe imza attı. Denizin altında 1600 yıllık Roma devrinden kalma  bir kargo gemisi bulan dalgıçlar, batığın içinden bronz heykeller çıkardı ve derhal İsrail Arkeoloji Başkanlığına haber verdi.

Ardından yapılan dalışlarda hazinenin sanılandan çok daha büyük olduğu ortaya çıktı. Arkeoloji Başkanlığı yaptığı açıklamada, bulunan hazinenin büyüklüğüne ve tarihi eserlerin çok iyi durumda olduğuna dikkat çekti.  Özellikle metal-bronz parçaların bunca yıl korunmuş olması arkeologları şaşırttı.

Yapılan ilk incelemede eserlerin suyun altında bulunan yoğun kum tabakası tarafından korunduğu ve bunca yıl yok olmadığı belirlendi.  Bulunan eserler arasında, para dolu küpler,  bronzdan dökülmüş, ay tanrıçası, Afrikalı köle, Yaban domuzu şeklinde yağ lambaları da bulunuyor.