İsrail’de pazar günü resmi tatil mi oluyor?

Kurulduğu 1948’den bu yana miladi takvimi de kullanmasına rağmen pazar günü yerine İbrani kutsal günü cumartesiyi resmi tatil olarak kabul eden İsrail’de, pazar gününün tatil olması için kanun teklifi verildi.

Dünya
16 Mayıs 2016 Pazartesi

 İsrail meclisi Knesset üyesi Eli Kohen ve David Amsalam, hazırladıkları kanun teklifinde ayda bir kez pazar gününün tatil olmasını teklif ettiler.

İsrail Maliye Bakanı Moşe Kahlon da  bu hafta mecliste gündeme girecek kanun teklifini desteklediğini açıkladı.

Kanun teklifinde, pazar gününün tatil olmasının avantajları şöyle listelenmiş: Çalışanların aile ve çocukları ile daha fazla zaman geçirmesi, küresel ekonomi ile daha iyi entegrasyon, kültürel ve sosyal faaliyetlere daha fazla zaman ayrılması yolu ile toplumda birlikteliğin arttırılması. 

Kanunun sebep maddesinde şu ifadeler de dikkat çekiyor: “Üç günlük tatil aile ilişkilerini daha da sağlamlaştıracak, İsrail’de yaşayan değişik kültürdeki grupların boş vakitlerinde daha fazla bir araya gelmesini sağlayacaktır. Pazar gününün tatil olması ayrıca, hem turizm sektöründe hem de uluslararası ticarette  yapılan işlemleri daha da kolaylaştıracaktır.

  Eğer teklif  kanunlaşırsa, ayda  bir pazar tatili üç yıl boyunca yarattığı sosyal avantaj ile kaybedilen çalışma saatleri açısından  yakından izlenecek. Kaybedilen çalışma saatleri ise hafta içi günlere dağıtılacak.