New York’ta Yahudi- Siyahi gerilimi

Geçtiğimiz pazar günü beş siyahi çocuğun Brooklyn’de Yahudi dindar okula ait öğrenci servis otobüsünü ateşe vermeleri ilçede 1991’de yaşanan Siyahi-Yahudi gerilimini akıllara getirdi.

Dünya
16 Mayıs 2016 Pazartesi

Pazar günü öğleden sonra, Bnos Chomesh adlı Yahudi din akademisinin önünde park halinde olan ve kapıları açık olan servis otobüsüne giren beş  çocuk, koltukları ateşe vererek kaçtı. Koltuklardan yayılan  alevler dakikalar içinde tüm otobüsü sararak hurdaya çevirdi.

Polis kısa bir süre içinde en küçüğü 11 en büyüğü 14 yaşında olan çocukları buldu ve tutukladı. Failler çıkarıldıkları mahkemede, kasten yangın çıkarmak ve mala zara vermek suçu ile suçlandılar.

AP Ajansı’nın haberine göre, birkaç gün evvel de  dindar Yahudi cemaatinden ismi saklı bir haham  bazı siyahi öğrencilerin başka bir servis aracına saldırdıklarını polise bildirmiş. Hahama göre söz konusu şiddet olayları tesadüf değil, planlı bir hareket.

Yahudi okuluna ait aracın sokakta alevler içinde kalması 1991 yılında Yahudilere karşı Brooklyn’de yaşanan halk olaylarını çağrıştırdı.

Bundan 25 yıl evvel  bir Lubavitch hahamının konvoyunun 7 yaşındaki bir Guyanalı çocuğu çarpıp ölümüne yol açmasının ardından, Brooklyn’de halk ayaklanması çıkmış, Yahudilere ait onlarca bina  ve araba saldırıya uğramıştı.

Olaylarda   bir Yahudi din okulu öğrencisi bıçaklanarak öldürülmüştü.