Türkçe nakaratlı şarkı ile Ukrayna, 61. Eurovison birincisi

"1944" adlı şarkısıyla Ukrayna´yı temsil eden Kırımlı Tatar sanatçı Jamala, İsveç´in başkenti Stockholm´de bu yıl 61´incisi düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışmasında birinci oldu.

Dünya
16 Mayıs 2016 Pazartesi

Tek kanallı siyah beyaz televizyon döneminde en prestijli müzik yarışmalarından bir olan Eurovision Şarkı Yarışmasında bu seneki teması “Avrupa’daki göçmen krizi idi.

Tatar Jamala, 61. Eurovision’da   26 ülkenin temsilcileri mücadele etti. Yarışmada Avustralya ikinci, Rusya üçüncü oldu.

Programın sunuculuğunu 2015 Eurovision Şarkı Yarışması'nı kazanan İsveç temsilcisi Mans Zelmerlöw ve Petra Mede üstlendi.

Yarışmada Türkiye’yi temsil eden Serhat Hacıpaşaoğlu finale kalamamıştı.

1944 adlı şarkı Jamala'nın, büyükannesi ile Kırım Tatarlarının  zamanında yaşadığı trajediyi anlatıyor. Şarkının Türkçe nakaratlarında, "Yaşlığıma toyalmadım, Men bu yerde yaşalmadım" sözleri dikkat çekiyor. 

"1944", 534 puanla birinci seçildi.

Avustralya temsilcisi Dami Im'un seslendirdiği "Sound of Silence" adlı şarkısı 511 puanla ikinciliği, Rusya temsilcisi Sergey Lazarev'in "You Are the Only One" adlı şarkısı da 491 puanla üçüncülüğü elde etti.