Romanya Holokost mağdurlarına tazminatın yolunu açıyor

Romanya’da on yıllardır politik ve bürokratik nedenlerle Holokost kurbanlarına yapılamayan iade ve tazminatların hızlandırılması için yeni kanun çıkarılıyor.

Dünya
9 Mayıs 2016 Pazartesi

II. Dünya Savaşı sırasında 1944’ün ağustosuna kadar Nazi Almanya’sının müttefiki olan Romanya bu dönem sırasında mağdur ettiği Holokost kurbanlarına yapacağı tazminat ödemelerinin hızlandırabilmek için yeni bir yasa çıkarıyor.

2004 yılında hazırlanan bir rapora göre Romanya II. Dünya Savaşı sırasında hakim olduğu bölgelerde 280 ile 380 bin arası Romen ve Ukraynalı Yahudi’nin ölümüne neden olurken mallarına da el koydu. Bugün 11 bin Yahudi’nin yaşadığı Romanya’nın savaş öncesi Yahudi nüfusu 800 bindi. Savaş sonrası Doğu Blokunda kalan ülkedeki komünist yönetim, savaş döneminde el konulan malları iade etmek yerine millîleştirdi.

1990 sonrası ülkedeki Komünist yönetim devrildiğinde Romanya söz konusu malların asıl sahipleri ve varislerine iadesi için bir kanun çıkarsa da devlet bürokrasisi bugüne kadar iadelere ve tazminatlara engel çıkardı.

Yeni kanun ise Romanya veya Avrupa Birliği tarafından Holokost Kurtulanı oldukları onaylanan kişilerin başvurularını işleme konmasını ön görüyor.

Söz konusu kanun geçtiğimiz hafta Romanya Senatosunda kabul edildi. Bu hafta içinde de alt mecliste kabul edilmesine kesin gözü ile bakılıyor.