İsrail’in 2. Başbakanı Osmanlı Subayı

İstanbul Karaköy-Tünel’de açılan “Çanakkale Savaşları, 1 Dünya Savaşı ve Osmanlı Yahudileri” isimli sergi, Osmanlı’nın unutulan tarihinin şaşırtan ayrıntılarını gözler önüne serdi.

Toplum
11 Mayıs 2016 Çarşamba

Çanakkale Savaşı’nda Osmanlı Ordusu’nda görev yapan Yahudi subaylardan Üsteğmen Moşe Şaret’in  İsrail’in ikinci başbakanı olduğu ortaya çıktı.

 

Çanakkale Üniversitesi’nden Doç. Dr. Mithat Atabay yıllardır devam ettirdiği araştırmalar çok çarpıcı sonuçlar ortaya koyuyor. Atabay’ın çalışmalarında, Çanakkale Cephesinde, Osmanlı Ordusu’nda savaşan, imparatorluğu oluşturan farklı inanç mensubu askerleri araştırıyor. Atabay’ın araştırmalarına göre, Çanakkale Savaşları’nda şehit düşen askerlerimizden 558’i imparatorluğun farklı inanç mensubu unsurlarındandı.

Bu da şehit olan her 100 askerden birinin gayrimüslim olduğu anlamına geliyor. Cephede hayatını kaybeden 558 isimden 78’i ise Yahudi’ydi. Cephede savaşan Yahudilerin arasında olan bir isim var ki, daha sonra 1948’de kurulan İsrail devletinin tarihinde önemli bir rol oynayacaktı. Bu isim 1’inci Dünya Savaşı’nda üsteğmen rütbesiyle Osmanlı saflarında savaşan gazi Moşe Şaret.

Moşe Şaret, İsrail’in ikinci başbakanıydı…

 

Kaynak: gazeteyeniyüzyıl.com