Londra’nın yeni seçilen Müslüman asıllı belediye başkanı Yom Aşoa törenine katıldı

Yeni seçilen Londra Belediye Başkanı Sadık Khan’ın göreve geldikten sonraki ilk resmi etkinliği Yom Aşoa törenine katılmak oldu.

Dünya
11 Mayıs 2016 Çarşamba

Londra Belediye Başkanı seçilen Müslüman asıllı Sadık Khan’ın katıldığı ilk resmi etkinlik pazar günü Holokost’ta hayatını kaybeden milyonlarca Yahudi’nin anısına her yıl düzenlenen Yom Aşoa anma töreni oldu.

Törenden önce The Guardian gazetesine konuşan Khan, “Londra halkıyla birlikte gerçekleştirdiğim ilk etkinlikte Holokost kurtulanları ve mültecilerle bir araya gelmekten onur duyuyorum” dedi.

Stadyumda gerçekleştirilen anma törenine Londra Yahudi Cemaati’nden binlerce kişi katıldı. Katılımcılar arasında 150’den fazla Holokost kurtulanı ile birlikte Londra’daki beş Yahudi okulunun koroları hazır bulundu.

Khan, “Akla hayale sığmayacak korkunç şeyler yaşamış Holokost kurtulanlarının yanı sıra onların çocukları, torunları hatta torunlarının çocuklarıyla bir arada bulunmak, onlarla tanışmak benim için büyük bir ayrıcalıktı” diye konuştu.

Başhaham Rabi Efraim ile İsrail’in İngiltere Konsolosu Mark Regev’in de katıldığı törenin ardından Khan, Twitter hesabından şu mesajı yayınladı: “Holokost’ta hayatını kaybeden altı milyon Yahudi’yi anmak, yaşadıklarını gelecek nesillere aktarmak ve bu konuda insanları eğitmek çok önemli.”

Anma törenine katılanlardan bir kısmı törene özellikle Londra’nın ilk Müslüman asıllı siyasi lideri ile tanışmak için geldiklerini ifade etti. Öte yandan birçok katılımcı da İşçi Partisi’nden bazı milletvekillerinin İsrail karşıtı söylemlerinden dolayı rahatsızlık duyduklarını ancak Khan’ın törene katılmasını takdir ettiklerini dile getirdi.

Barnet Capthol Stadyumunda düzenlenen tören geçtiğimiz yıl da aynı yerde yapılmış ve 5 bin kişilik katılımla İngiltere’nin an fazla katılımcıya sahip Holokost anma töreni olarak kayıtlara geçmişti.