25 YIL SONRA TARİHİ BİR GÜN: İzmir’de İlk Bat-Mitzva töreni

8 Mayıs Pazar günü, İzmir Bet Yisrael Sinagogu, bir ilk’e tanıklık etti. Annette Bat-Mitsva Kulubü’nün dokuz genç kızı, toplu bir törenle yetişkinliğe geçişlerini kutladılar. Tören, 25 yıl aradan sonra İzmir’de yapılan ilk Bat-Mitzva töreni oldu. İstanbul’dan da kalabalık bir grubun katılımıyla gerçekleşen tören, büyük coşku içinde geçti

Toplum
11 Mayıs 2016 Çarşamba

İzmir Annette Bat-Mitsva Kulübü’nün 2015-2016 dönemi kızlarının toplu Bat-Mitsva töreni 8 Mayıs Pazar günü Bet İsrael Sinagogunda gerçekleştirildi. Bu yıl ilk kez düzenlenen törende yer alan dokuz genç kızın (Kamila Şaul, Koral Mercan, Natali Çikurel, Nomi Algranati, Rakel Dinmez, Sarina Kohen, Selena Benavet, Selin Şikar, Suzi Teri) coşkuları görülmeye değerdi. İzmir’de Bat-Mitsva töreni en son 25 yıl önce yapılmıştı.

Törene İstanbul’dan Hahambaşı Rav İsak Haleva, Cemaat Başkanı İshak İbrahimzadeh ve törenin gerçekleşmesinde büyük katkıları olan Hegkom ve Bat-Mitsva Kulübü’nden bir delegasyon katıldı. İzmir Cemaat Başkanı Sami Azar, eski başkanlar Moris Bencuya, Jak Kaya ve İzmir Cemaati Yönetim Kurulu üyeleri de bu duygulu ve anlamlı törende ailelerin mutluluğunu paylaştılar.

Babalarının kollarında sırayla sinagoga giren kızlarla, babalarının heyecanı ve annelerin mutluluğu görülmeye değerdi. Törende söz alan İzmir Cemaati Haham Akaali Rav Berti Derofe, Tora’dan örneklerle Yahudilikte kadının yerinin ne kadar yüce olduğunun altını çizdi ve “Bugün İzmir’de ilkini düzenlediğimiz bu toplu Bat-Mitsva törenimizde, bizlerin geleceğe umutla ve güvenle bakmasını sağlayan bu pırıl pırıl, Tora’nın değerini, güzelliğini anlamış genç kızlarımızın girdikleri bu yolda devam edeceklerinden hiç birimizin şüphesi yok” dedi. Ardından söz alan Hahambaşı Rav İsak Haleva bir ailede Yahudiliğin devamının sağlanmasının yalnızca kadının elinde olduğunu ve bunun bütün kadınların bir görevi olduğunun altını çizdi. Hahambaşı tarafından açılan Ehal’in önünde kızlar Bat-Mitzva dualarını İbranice ve Türkçe tercümesi ile okudular. Ardından genç kızlara beraha veren Hahambaşı hepsine Annette Bat-Mitsva Kulübü’nün diplomalarını dağıttı. İstanbul’dan katılan Hegkom Başkanı Ester Asa da UÖMO çocuklarının yaptığı Şabat örtülerini hediye etti. Velilerden Linet Şaul, başta Rebi ve İzak Arditi olmak üzere töreni gerçekleştirmede emeği geçen herkese teşekkürlerini belirten bir konuşma yaptı.

Törenin sonunda Madrihalar Rebi Arditi, Melis Azurlay, Kleris Roditi ve İstanbul’dan destek veren Linda Güner başta olmak üzere, bu törenin gerçekleşmesine ön ayak olan ve eğitim süresince desteklerini esirgemeyen Rav Berti Derofe, Cemaat Başkanı Sami Azar, Avraam Abuaf, İzak Arditi, Sabi Jimi ve Hahambaşılık Eğitim Komisyonuna teşekkür edildi.

Şarkılar eşliğindeki bayram temalı Menora töreninde kızlar, aileleri ile birlikte mumlarını yaktılar. On ikinci mum yakılırken kulübe adı verilen, 2003 yılı sinagog saldırısında hayatını kaybeden Annette Rubenstein Talu anıldı. Kızlar yıl boyunca topladıkları tsedaka’yı İyi Niyet Derneği adına Suzan Bengiyat’a iletti.

Hahambaşı ile kızlar ve ailelerinin toplu fotoğraf çekimi ile sinagogdaki tören sona erdi. Tören sonrasında Hilton Otelinde barkovizyon ve kızların dans gösterisinin eşliğinde hep birlikte yenen yemek ve kesilen pasta ile kutlama sona erdi.