YERSİZ BENZETME: İsrail ifade özgürlüğünde sınır tanımıyor

İsrail Genelkurmay Başkan Yardımcısı Yair Golan’ın, Holokost Kurbanlarını Anma Günü’nde yaptığı ve ülkedeki kimi gelişmeleri Avrupa’daki Holokost öncesi gelişmelere benzeten konuşması, İsrail kamuoyunda büyük tepkilere neden oldu.

Dünya
11 Mayıs 2016 Çarşamba

İsrail Genelkurmay Başkan Yardımcısından halkına sert eleştiri:

İsrail’deki toplumsal eğilimler Holokost öncesi Avrupa’yı andırıyor”

Geçen hafta Holokost’u Anma Günü vesilesi ile yaptığı konuşmada İsrail Genelkurmay Başkan Yardımcısı Yair Golan, İsrail’deki kimi gelişmeleri Avrupa’da Holokost öncesi meydana gelen gelişmelere benzetti.

Daha evvel askeri kesimden böyle sert bir eleştiri almaya alışık olmayan İsrail toplumu, Golan tarafından toplumun genelinin dışında kalan unsurları görmezden gelmekle, umursamamak ile suçlandı. Golan, halkı kendileri kadar avantajlı olmayanlar üzerinde titizlikle düşünmeye çağırdı.

Golan’ın sert sözleri şöyleydi: “Holokost insanoğlunun karakteri üzerinde sizleri düşündürmeli ama kendi karakterinizi de düşünmelisiniz. Holokost hatırasında beni korkutan bir şey varsa o da, 70, 80, 90 yıl önce Avrupa’da meydana gelen dehşet verici süreçlerin aynısını 2016’da burada içimizde görmek. Başkasından nefret etmekten daha kolay bir şey yoktur. Korku yaratmak ve terör yaymaktan daha kolayı yoktur. Katı yürekli, yozlaşmış ve ikiyüzlü olmaktan daha kolayı yoktur.”

Golan, halkın Holokost Anma Günü’nü, hoşgörüsüzlük, şiddet, ahlaki çöküntüye giden yıkımın tomurcuklarını sökmek için bir fırsat olarak kullanması gerektiğini söyledi.

Golan ordu içindeki ahlaki yanlışlıklara da değindi. Ordunun gücünün detaylı sorgulama, yanlış yapanlarını cezalandırma, iyinin ve kötünün tüm sorumluluğunu, onu haklı çıkarmadan veya üstünü kapamadan alma kabiliyetinden ileri geldiğini hatırlatan Golan, “Yolumuzun adil olduğuna inanıyorum ama her yaptığımız adil değil” dedi. Golan “Yolumuz doğrudan ve sorumluluk almaktan yanadır, bazen doğru zordur, sorumluluk ise ağırdır” sözleriyle konuşmasına son verdi.

NETANYAHU:  “Golan’ısözleri şoke  edici ve asılsız”

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu pazar günü gerçekleşen kabine toplantısının başında yaptığı konuşmada İsrail Genelkurmay Başkan Yardımcısı Tümgeneral Yair Golan’ın yaptığı konuşmayı çok sert bir dille eleştirerek, Golan’ın sözlerinin şoke edici ve asılsız olduğunu belirtti ve bu sözlerin İsrail toplumuna haksızlık olduğunu söyledi.

Netanyahu, “Genelkur-may Başkan Yardımcısı’nın Nazi Almanya’sının 80 sene önceki süreçleri ile karşılaştırma yaptığı konuşması menfur bir konuşmadır. Bunlar asılsız iddialardır. Hiçbir zaman ve özellikle de söylendiği zamanda söylenmemesi gereken şeylerdir. İsrail toplumuna haksızlık olmanın yanı sıra Holokost’u da ucuzlatmaktadır. Genelkurmay Başkan Yardımcısı birçok başarıya imza atmıştır ancak bu yorumları tamamen yanlış ve benim için kabul edilemez yorumlardır” dedi.

İsrail’in “tarihi bir mucize” olduğuna dikkat çeken Netanyahu, herkesin İsrail ve İsrail ordusunun başarılarıyla gurur duyduğunu belirtti. “Geçtiğimiz günlerde İsrail’le ilgili birçok şey söylendi. Hoşgörüsüzlük ve şiddet göstergelerinin olmadığı tek bir ülke yoktur, ancak İsrail demokrasisi güçlüdür. İsrail bu gibi göstergeleri ifşa eder ve kanunlar ve diğer önlemlerle gereğini  yerine getirir” dedi.

İsrail Bilim, Teknoloji ve Uzay Bakanı Ofir Akunis de Likud toplantısında, Golan’ın sözlerinin menfur olduğunu ve İsrail’in İsrail toplumu için dünyada yürüttüğü diplomasiye çok büyük zarar verdiğini söyledi. Akunis, Golan’ın konuşmasına yönelik eleştiriler sonrası sözlerine açıklık getirmek için yaptığı yazılı açıklamanın da yeterli olmadığını vurgulayarak, “Dehşet verici ve gerçekten çok uzak karşılaştırmalar için açıkça özür dilenmesi ve sözlerin geri alınması şarttır” yorumunu yaptı.

İsrail Kültür ve Spor Bakanı Miri Regev de Golan’ı istifaya davet etti. Regev açıklamasında, “Genelkurmay Başkan Yardımcısının, üniformalı bir askerin, resmi bir açıklamada İsraillileri üzecek, ülkenin imajına ve gücüne zarar verecek sözler söylemesi ve İsrail’i gayrimeşrulaştırma çalışmalarının bir parçası olması kabul edilemez” dedi.

Netanyahu’nun Golan’ın yorumlarıyla ilgili duruşuna karşın, İsrail Savunma Bakanı Moşe Ya’alon Genelkurmay Başkan Yardımcısı’nı desteklemeyi tercih etti. Golan’ın sözlerine açıklık getirmek amacıyla yaptığı yazılı açıklamanın ardından, Ya’alon Twitter’daki hesabında Golan’ın sözlerinin İsrail ordusuna saldıran taraflar tarafından bilerek çarpıtıldığını yazdı.

Ya’alon, “Genelkurmay Başkan Yardımcısı Tümgeneral Yair Golan’a güvenim tamdır. Golan birçok başarılara imza atmış, değerli ve ahlaklı bir komutandır” diye yazdı.