Soykırım kurbanları İzmir’de de anıldı

Yom Aşoa, İzmir´de de 4 Mayıs akşamı Şaar Aşamayim Sinagogunda anıldı. Tören, İzmir Cemaati Başkanı Sami Azar, İzmir Cemaati Haham Akaali Rav Berti Derofe ve cemaat kurumlarının temsilcileri ve yahidlerin katılımıyla gerçekleşti.

Toplum
9 Mayıs 2016 Pazartesi

Minha ve Arvit dualarından sonra, II. Dünya Savaşı'nda katledilen Yahudiler için özel dualar okundu.

Duadan sonra Başkan Sami Azar konuşmasında Holokost'ta hayatlarını kaybeden çocukların günlüklerinden parçalar okuyarak, aslında mutlu, geleceğe umutla bakan çocukların, hayatlarının bir anda nasıl karardığını ve sonunda hiç bir hayallerini gerçekleştiremeden hayatlarını yitirdiklerini anlattı.

Daha sonra söz alan Süzet Sidi de konuşmasında küçücük bir çocukken Holokost hakkında bilgilendirme ve insanları bilinçlendirip bir daha böyle şeylerin yaşanmamasını sağlamak amacıyla çıktığı yolculuğunda nasıl savaştığını, fakat günümüz dünyasına bakınca amacını gerçekleştiremediğini düşünüp ümidini yitirdiği anda aslında bazı şeylerin değiştiğini, onun gibi düşünen insanların olduğunu fark ettiğini söyledi. Sonuna kadar amacı doğrultusunda ilerleyeceğini söyleyip Holokost’un bir Yahudi tarihi değil, insanlık tarihi dersi olduğu sözleriyle konuşmasını bitirdi.

Anma Günü, bu gün için özel olarak düzenlenen Musa Albukrek ve Deniz Kurdoğlu'nun keman ve piyano konseri ile son buldu.