Evrenin sırlarını arayan adamın 61. ölüm yıldönümü

Geçtiğimiz 4 Mayıs, İbrani tarihine göre ünlü bilim adamı Albert Einstein’ın 61. ölüm yıldönümü idi.

Dünya
6 Mayıs 2016 Cuma

Yahudi asıllı Albert Einstein 14 Mart 1879’da Alman İmparatorluğunun Ulm şehrinde doğdu. İlk yıllarını Münih’te geçiren Einstein, lise ve yüksek eğitimini İsviçre'de tamamladı.

Dünyanın gelmiş geçmiş en büyük fizikçilerinden olan dahi çocuk, bir süre hiçbir iş bulamadı ve sonunda babasının yardımı ile bir patent ofisinde memur oldu.

Einstein çok boş vakti olduğu bu işte fizikte çığır açacak ilk buluşlarından birini yaptı.

 Brownian Hareketi teorisini, ışığın aynı anda hem parçacık hem de dalga olma teorisine uyguladı. Ünlü Fizikçi Planck’ın  ‘Quanta’ teorisini daha da geliştirerek yazdığı tez, İsviçre’nin en önemli Fizik-Bilim dergisi Annalen der Physik’te yayınlandı.

 1914 yılında Max Planck'ın kişisel ricası ile Almanya'ya geri dönen Einstein, 1921 yılında fotoelektrik etki üzerine çalışmaları nedeniyle Nobel Fizik Ödülü'ne layık görüldü.

 Nazi Partisi'nin iktidara yükselişi nedeniyle 1933'te Almanya'yı terk etti ve Amerika Birleşik Devletleri'ne yerleşti. Ömrünün geri kalanını  New Jersey eyaletinin Princeton ilçesinde geçirdi ve 1955’te öldü.

 

Albert Einstein, özel görelilik ve genel görelilik kuramları ile iki yüzyıldır Newton mekaniğinin hakim olduğu uzay anlayışında bir devrim yaratmıştır. Sadece matematik hesaplamalar ve denklemler ile oluşturduğu kuramları sonradan deneysel olarak defalarca doğrulanmıştır. E = mc2 denklemi ile formüle ettiği kütle-enerji eşdeğerliği yıldızların nasıl enerji oluşturduğuna açıklama getirmiş ve nükleer teknolojinin önünü açmıştır. Fotoelektrik etki ve Brown hareketine getirdiği matematiksel açıklamalar, modern fiziğe diğer katkıları arasındadır. Ömrünün büyük bir kısmını bütün kuramları birleştiren bir birleşik alan kuramı yaratmaya çalışarak geçirmiş ama bu çabaları sonuçsuz kalmıştır. Einstein kuantum mekaniğinin bazı sonuçlarına, özellikle belirsizlik ilkesine oldukça şüpheci yaklaşmış fakat bu yaklaşımlar ileride geniş kabul görmüştür.

Einstein, Nazilerin nükleer bomba geliştirmesi endişesiyle ABD başkanı Roosevelt'e bir mektup göndermiş, ABD'nin nükleer çalışmalara başlamasını tavsiye etmiştir. Holokost sonrası Yahudilerin kendi ülkelerine sahip olması gerektiği fikrini savunmuş, İsrail'in kuruluşuna destek vermiştir.

1999'un sonlarında 100 ileri gelen fizikçiyle gerçekleştirilen milenyum oylamasında Einstein, tüm zamanların en iyi fizikçileri arasında birinci seçilmiştir.

 

İsrail’in Cumhurbaşkanlığı  teklif edilen dahi fizikçi, zamanında bu teklifi geri çevirmişti.