TC Vatandaşlarına vizesiz Avrupa: Bildiklerimiz, bilmediklerimiz

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu 4 Mayıs’ta Türkiye vatandaşlarına Schengen Bölgesi’nde vizesiz seyahat sağlanması yönünde Avrupa Parlamentosu ve AB ülkelerine tavsiyede bulundu.

Dünya
5 Mayıs 2016 Perşembe

Öncelikle bu bir tavsiye kararı. Dolayısı ile AB Parlamentosu ve ülkelerinin onayı söz konusu.

 

AB Komisyon Başkan Yardımcısı Frans Timmermans’ın duyurduğu karara göre, Türkiye vize serbestisi için gereken tüm koşulları sağlarsa ve AB içindeki siyasi onay süreci olumlu ilerlerse, Türkiye vatandaşları Haziran ayının sonundan itibaren Avrupa’ya kısa dönemli seyahatlerini vizesiz gerçekleştirebilecek.

 

BBC Türkçe servisi süreçle ilgili merak edilen soruları, İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Brüksel Daimi Temsilcisi Haluk Nuray’a sordu.

 

Vize serbestisi ne zaman uygulanmaya başlayacak?

Komisyonun önerisi Avrupa Parlamentosu ve ardından üye ülkeler tarafından onaylanırsa yasa, AB’nin Resmi Gazetesi’nde yayınlanacak ve hemen sonra vize serbestisi yürürlüğe girmiş olacak. Nuray, tüm koşullar sağlanırsa Haziran sonuna kadar sürecin tamamlanacağı ve 1 Temmuz itibariyle Türkiye vatandaşlarının vize serbesti hakkının doğacağını düşünüyor.

Vize serbestisi ne haklar sağlıyor?

Vize serbestisi Türkiye vatandaşlarına Schengen bölgesindeki bir ülkeye her altı ayda bir kez olmak üzere azami 90 güne kadar turistik, iş, aile ve diğer seyahatleri gerçekleştirme hakkı sağlıyor. Vize muafiyeti AB içinde çalışma imkanı sağlamıyor.

Schengen bölgesine girişte TC vatandaşları, seyahat nedeni ve yeterli mali olanaklara sahip olduklarını ispat etmek zorunda.

 

Vize serbestisi kuralları gereği  AB Sınır gümrük görevlileri, iltica veya kanunsuz eylemlerinden şüphelendikleri kişileri  inisiyatif kullanıp, sınır dışı etmeye yetkili.

 Kaynak: BBC Türkçe Servisi