New York Üniversitesinde BDS etkisi

Dünya
2 Mayıs 2016 Pazartesi

New York Üniversitesinde (NYU), Yüksek Lisans Öğrencileri Organizasyon Komitesi geçtiğimiz hafta İsrail karşıtı BDS hareketini destekleme kararı aldı ve New York Üniversitesinin Tel Aviv Üniversitesi ile tüm ilişkilerini koparmasını talep etti. Yüksek Lisans Öğrencileri Organizasyon Komitesi (Graduate Student Organizing Committee – GSOC), New York Üniversitesinin yüksek lisans öğrencileri, araştırma görevlileri ve çalışanların hakları için çalışan yaklaşık 2000 kişiyi temsil eden bir çeşit sendika olarak görev yapıyor. GSOC, üçte ikilik bir oy çokluğu ile BDS hareketini destekleme kararı aldı.

Amerikan Senatosu ve birçok eyalet parlamentosu BDS hareketine karşı karar almışlardı. NYU yönetimi de Tel Aviv Üniversitesi ile ilişkileri kesme çağrısını reddetti. NYU Sözcüsü John Beckman, GSOC kararının kendi politikalarına tamamen ters olduğunu açıkladı.

Kararın, üniversite yönetiminin politikalarını değiştirmek gibi bir etkisi olmasa da ABD’de BDS hareketi için bu sembolik bir zafer olarak görülüyor ve diğer elit üniversitelerin de İsrail hakkındaki tavırlarının yavaş yavaş değişme trendine dikkat çekiyor.