Antisemit olaylar İngiltere’de tırmanışta

İngiltere’de yapılan bir araştırma, ülkede Yahudilere yönelik nefret suçlarında önemli ölçüde artış olduğu ortaya koydu.

Dünya
4 Mayıs 2016 Çarşamba

Pazar günü İngiltere’de antisemit içerikli suçlarla ilgili yayınlanan bir haberde ülkede Yahudilere yönelik nefret suçlarının son iki yılda gittikçe arttığı, öte yandan bu suçların yüzde 50’sinin şiddet içerikli olmasına rağmen polisin daha az kişiyi olaylardan sorumlu tuttuğu açıklandı.

Campaign Against Antisemitism (Antisemitizme Karşı Kampanya -CAA) adlı İngiliz düşünce kuruluşuna bağlı The National Antisemitisim Crime Audit araştırma-denetleme şirketi 2015 yılında bin kadar olayın kayıtlara geçtiğini, bu rakamın 2014’te meydana gelen Yahudi karşıtı olayların yüzde 25,7’nin üzerinde olduğunu açıkladı. Ülke çapındaki tüm polis teşkilatlarından elde edilen verilere göre İngiliz polisi 2014 yılı süresince 746 antisemit içerikli olay kaydetmiş, bu rakam 2015’te 938’e yükselmiş.

Şiddet içerikli suçlar da 2015’te yüzde 50,8’lik bir artışla 196’ya yükselmiş ve Yahudilere yönelik tüm suçlar göz önüne alındığında şiddet içerikli saldırıların oranı yüzde 20,3 olarak belirlenmiş. 2014 senesinde ise yüzde 16,9’luk bir oranla 126 vakanın meydana geldiği açıklandı.

CAA’nın yaptığı açıklamada ise şu ifadelere yer verildi: “ 2014’e göre 2015 yılında antisemit içerikli suçlarda ciddi oranlarda artış olmasına rağmen polis 2014’e göre sadece yüzde 7,2 olayda suç unsuru olduğuna kanaat getirmiştir.” 2014 yılında toplamda 138 olay suç olarak değerlendirilirken, 2015’te sadece 128 olay suç olarak görüldü.

CAA Başkanı Gideon Falter yaptığı açıklamada, “Paylaşılan bu verilen hukukçuları bir an önce harekete geçirmeli. Bu rakamlar artmaya ve durum kötüleşmeye devam ederse İngiltere’deki Yahudi cemaati diğer Avrupa ülkelerindeki gibi antisemitizmle karşı karşıya kalacak, korku içinde yaşayacak ve birçoğu da göç etmeye ikna olacak,” diye konuştu.

Raporda 2014’te antisemit içerikli olayların özellikle İsrail ile Gazze arasındaki Koruyucu Hat Operasyonu’nun yaşandığı temmuz, ağustos ve kasım aylarında en üst seviyeye ulaştığı ancak 2015’te böyle bir durumun söz konusu olmağı, suç teşkil olayların ve oranlarının yıl boyunca yüksek olduğu belirtiliyor.

Londra ve Manchester’ın merkezinde yaşayan büyük Yahudi cemaatlerine nazaran küçük cemaatlerin durumunun daha kötüye gittiği de belirtildi. CAA’nın 2011 yılı raporunun sonucuna göre İngiltere’de yaşayan Yahudilerin yüzde 64,3’ü Büyükşehir Polis’i (Metropolitan Police Service) ile birlikte Londra ve Manchester Şehir Polis’i tarafından korunan yerlerde ikamet ediyor. Buna karşılık 2015’te gerçekleşen şiddet içerikli antisemit suçların yüzde 49,4’ü Londra ve Manchester’ın dışında meydana gelmiş.