‘İsrail’i ABD’ye taşıyın’ diyen İngiliz vekil partisinden uzaklaştırıldı

İngiliz Milletvekili Naz Şah, 2014 yılında milletvekili olmadan önce yaptığı bir sosyal medya paylaşımı nedeniyle partisinden uzaklaştırıldı. Şah, özür dilemesine rağmen, İşçi Partisi’nden uzaklaştırılmaktan kurtulamadı.

Dünya
28 Nisan 2016 Perşembe

2014  yılındaki Facebook mesajında Şah, İsrail’in ABD topraklarına taşınması durumunda Arap-İsrail sorununun çözüleceğini, bu durumun hem Yahudiler hem de Araplar açısından çok daha olumlu olacağını yazmıştı.

Şah mesajına eklediği görselde de büyük bir ABD haritasının içine orantısal olarak küçük İsrail topraklarını gösteren bir resim çizmiş, ‘ABD’de toprak çok’ iması yapmıştı.

Son günlerde İngiltere’nin ikinci en büyük partisi skandallarla sarsılıyor, antisemitizm ile  suçlanıyor.

Geçtiğimiz ay parti üyesi Vicki Kirby de 2104 yılında paylaştığı  antisemit  mesajlarının ortaya çıkması üzerine partiden uzaklaştırılmıştı.

İsrail’i  eleştiren dili ile tanınan İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, konu ile ilgili yaptığı açıklamada partide ırkçılığa, antisemitizme ve İslamofobiye yer olmadığının altını çizmişti.

Ancak partinin içindeki antisemitizm, perşembe günü Londra eski Valisi Ken Livingston’un açıklamaları  ile tekrar ortaya çıktı. 

Naz Şah’ın antisemit paylaşımını BBC’nin yaptığı bir söyleşide yorumlayan İşçi Partisi üyesi Livingston, Şah’ın fikirlerini savundu ve Hitler’in de Siyonizmi desteklediğini belirtti.

Livingston,  1930’larda Hitler’in  de Yahudilerin Avrupa’yı terk etmesini, İsrail topraklarına yerleşmesini istediğini, ancak sonradan delirdiğini ve sonuçta altı milyonun öldüğünü iddia etti.

Ancak Livingston, daha sonra Sky News ile yaptığı söyleşide Hitler ile ilgili sözlerinin sadece tarihi olayların yorumsuz anlatımı olarak değerlendirilmesi gerektiğini, kendisinin bir yorumunun söz konusu olmadığını belirtti.