İsrail’de anketler bir sonraki ABD başkanından yana

İsrail´de yapılan bir ankette halkın yüzde 51’i, ABD´de yapılacak seçimlerle göreve gelecek yeni başkanın İsrail için şu anki ABD Başkanı Barack Obama´dan daha iyi olacağına inandıklarını belirtti.

Dünya
27 Nisan 2016 Çarşamba

Uluslararası kamuoyu araştırma firması TNS'nin İsrailli Channel 1 için gerçekleştirdiği anketin sonuçları pazar akşamı yayınlandı.

Katılımcıların yüzde 26’sı herhangi bir değişiklik olacağını düşünmediklerini, yüzde 15’i ise konu hakkında bir fikirleri olmadığını belirttiler. Katılanların sadece yüzde 8’i gelecek yeni bir ABD başkanının İsrail için daha kötü olacağını düşündüklerini bildirdi.

Obama, yeni başkan, 20 Ocak 2017'de yemin ettiğinde başkanlık görevini bırakacak.

Görev süresi boyunca İsraillilerin desteklemediği Obama hakkında 2009 yılı ağustos ayında Jerusalem Post gazetesi bir anket yaptırmış ve katılanların sadece yüzde dördü Obama'nın Filistin yanlısı değil de İsrail yanlısı olduğunu düşündüklerini söylemişti.

Channel 1'in yaptırdığı ankette ayrıca katılımcılara Demokrat ve Cumhuriyetçi partilerin ileri gelen adayları hakkında neler düşündükleri de soruldu.

Katılımcılar Demokratlar’ın adaylarından Hillary Clinton hakkında yüzde 68 olumlu, yüzde 14 olumsuz düşünce belirtirken, Cumhuriyetçiler’in kuvvetli adaylarından Donald Trump'a ise ankete katılanların yüzde 43’ü olumlu, yüzde 37’si ise olumsuz baktıklarını belirtti.

Hangi adayın İsrail ile ilişkiler adına daha iyi bir başkan olacağı konusunda soru yöneltilen katılımcıların yüzde 42’si Clinton, yüzde 34’ü Trump derken yüzde 24’lük bir kesim de her ikisinin de faydalı olabileceğini düşünmediklerini veya bu konu hakkında bir fikirleri olmadığını söyledi.

İsrail başbakanı ile hangi adayın daha iyi ilişkiler içinde olabileceği sorulduğunda ise, yüzde 42 Trump, yüzde 32 de Clinton şeklinde yanıt verdi. Kalan yüzde 26’yı oluşturan katılımcılar, hiçbirinin iyi ilişkiler kuramayacağını veya bu konu hakkında bir fikirleri olmadığını dile getirdi.