Filistin terörünün ABD´li mağdurları tazminat için bekliyor

Dünya
25 Nisan 2016 Pazartesi

Davaya konu olan saldırılar 2000'li yılların başında gerçekleşmiş ve 33 kişinin ölümüne, 400'den fazla kişinin yaralanmasına sebep olmuştu. ABD terörle mücadele yasalarına göre şubat ayında 218,5 milyon dolar olarak belirlenen tazminat 655,5 milyon dolar olarak üçe katlandı.

The Wall Street Journal Gazetesi, mahkemenin, davanın ABD yasalarına göre geçerliliğine ilişkin karar vermek için bir alt mahkemenin delillerini tekrar dinleyeceğini bildirdi. FÖY ve FKÖ, “ABD yargıdan yoksun” değerlendirmesinde bulundu.

Davacı aileler, ABD Kongresi’nin, Filistinlilere 5 milyar dolar yardım yapmış olduğuna dikkat çekerek, saldırılarda ABD vatandaşlarının hedeflendiğini ve saldırıların ABD dış politikasını etkilemeye yönelik olduğunu iddia ediyorlar.

Dava, 2004 yılında açıldı. Bazı avukatlar, temyiz sonucuyla, ‘denizaşırı ülkelerde terör kurbanı ABD vatandaşlarının, 1992 ‘Terörle Mücadele Yasası’ kapsamında tazminat arayışında bulunabilecekleri’ ile ilgili yasanın açıklığa kavuşacağı görüşünde bulundular.

Şimdiye kadar, terör kurbanları, teröristlere ödemelerin kolaylaştırıldığı gerekçesiyle bankaları dava ettiler. Arnold and Porter LLP’nin ortaklarından Kent Yalowitz, “Bu temyiz, Amerikan hukuk sisteminin kollarının denizaşırı ülkelerde Amerikalıları öldürmeye kalkışan kişilere kadar uzanması için gayret sarf eden ABD kongresinin gücünü gösterecek." yorumunu yaptı.