TBMM Başkanı’na laiklik tepkisi

İstanbul’da düzenlenen yeni anayasa konferansına katılan TBMM Başkanı İsmail Kahraman “Yeni anayasada laiklik olmamalıdır” dedi.

Toplum
27 Nisan 2016 Çarşamba

  Anayasamızın dinden kaçınmaması gerektiğini belirten Kahraman, “Bir İslam ülkesiyiz. Bu nedenle dindar bir anayasa yapmalıyız” dedi.  Kahraman’ın bu sözlerine, birçok kesimden sert tepkiler geldi.  CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Laiklik eşitliğin güvencesidir. Laiklik insan olmak, insana saygı duymaktır” derken MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “Bu doğru bir düşünce olmamıştır. Hatasından dönmelidir” dedi.

AK Parti’den gelen açıklamalarda “AK Parti’nin anayasa teklifinde laiklik maddesi var. Böyle bir gündemimiz yok” ifadelerine yer verildi.

Gündeme bomba gibi düşen, sosyal medyada büyük tepki gören sözlerin ardından 24 saat geçmeden İsmail Kahraman yeni bir açıklama yaptı. Kahraman sözlerinin şahsi düşüncelerini ifade ettiğini vurguladı. “Laik kavramının siyasi hayatta ve uygulamalarda, hak ve özgürlükleri sınırlayıcı bir araç olarak kullanılmıştır” diyen Kahraman bu haksızlığın temel sebebinin laik kavramının tanımının yapılmamış olmasına bağladı.