Erdoğan Pesah’ı kutladı

Pesah Bayramı dolayısıyla başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu olmak üzere birçok devlet büyüğü Musevi âleminin bayramını kutlayan birer mesaj yayınladılar.

Toplum
27 Nisan 2016 Çarşamba

Musevi vatandaşları tebrik eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Barışı ve tüm inançlara saygıyı esas alan, farklılıkları zenginlik kabul eden bir medeniyetin temsilcileri olarak bizler, tüm vatandaşlarımızın gelenek ve inançlarını özgürce yaşayabilmesine büyük önem veriyoruz. Bu anlayışın, toplumumuzda birliğin pekiştirilmesi açısından da önemli olduğuna inanıyoruz. Tarih boyunca birlik ve beraberliğinden ödün vermeyen aziz milletimiz, bundan sonra da karşılıklı saygıyı esas alarak yarınları birlikte inşa edecekler.

Yahudilerin Mısır’da esaretten kurtulmalarını simgeleyen Pesah, Musevilik inancının en önemli bayramlarından biridir.Pesah münasebetiyle, barış içinde birlikte yaşadığımız Musevi vatandaşlarımız başta olmak üzere tüm Musevilere esenlik dileklerimi sunuyor, kendilerini en kalbi duygularımla selamlıyorum” dedi.

Başbakan Davutoğlu da mesajında şunları paylaştı: “Yahudilerin Mısır’daki esaretten kurtulup hürriyete kavuşmalarını yâd ettikleri ve Musevi vatandaşlarımızın ‘Hamursuz’ olarak isimlendirdikleri bayramlarını tebrik ediyorum. Barışı ve tüm inançlara saygıyı esas alan bir geleneğin mensubu olan bizler, Musevi vatandaşlarımızın da, dün olduğu gibi bugün de inanç ve kültürlerini özgürce yaşayabilmelerine büyük önem veriyoruz. Bu düşüncelerle Musevi vatandaşlarımıza en içten sevgilerimi sunuyor,  Hamursuz Bayramı’nın tüm insanlığa barış ve huzur getirmesini temenni ediyorum.”

SOSYAL MEDYADA KUTLADILAR

Ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, CHP İstanbul Milletvekilleri Selina Doğan ve Sezgin Tanrıkulu, Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, Beşiktaş Belediye Başkanı Av. Murat Hazinedar ve Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü de yayınladıkları ve/veya sosyal medyada paylaştıkları mesajlarla Pesah’ı kutladılar. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’da Hahambaşı Rav Haleva’yı arayarak bayramı kutladı.

 

Hatay Valisi Ercan Topaca, başta Hatay’da yaşayanlar olmak üzere tüm Musevilerin bayramını kutladı.

Hamursuz Bayramı’nın barışa, kardeşliğe, hayırlara, hoşgörüye ve güzel günlere vesile olmasını dileyen Topaca, şunları kaydetti: “Bugüne kadar el birliğiyle yaşattığımız ve günümüz dünyasında en çok ihtiyaç duyulan sevgi ve hoşgörü kültürünün, Hatay’da hiç bozulmadan bizden sonraki kuşaklara aktarılacağına yürekten inanıyorum.”