Obama sordu: “Bu gecenin diğer gecelerden ne farkı var?”

ABD Başkanı Barack Obama’nın Yahudi aleminin Pesah Bayramı için yayınladığı mesajın başlığı İbranice sözlerle “Ma Niştana ha layla haze? ” (Bu gecenin diğer gecelerden ne farkı var) şeklinde idi.

Dünya
25 Nisan 2016 Pazartesi

Ancak geleneksel Yahudi Pesah sofrasında en genç çocuğun sorduğu ünlü sorunun cevabı Obama ailesi için farklı idi; Obama bu sene başkan olarak  son kez Beyaz Saray’da Pesah yemeği veriyordu. 

Obama Pesah yemeği sonrası yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Eşim Michelle ve benim için bu Pesah, 2009’dan beri  yaptığımız yemeklerden çok farklı, son defa başkan olarak bu yemeği veriyorum.” 

Başkan açıklamasında her sene gelenek olduğu gibi, Pesah’ta Yahudilerin Mısır esaretinin son bulmasını, tüm dünya uluslarının bir gün özgür olmasına bağladı. 

Obama’nın açıklaması şöyle devam ediyor: “Bu cesaret ve kurtuluş hikayesi yüzlerce yıl anlatılmış, nesiller boyunca baskı altında yaşayan Yahudi ulusuna ışık, yüz binlerin insan hakları çağrılarına ilham kaynağı olmuştur. Pesah sofrasında acı otları tuzlu suya batırırken sadece Mısır’ı değil günümüzde acı çekenlerin göz yaşlarını da hatırlayalım.”