iPhone programları yerine Microsoft ve Google

Bu yazımızda sizlere iPhone ile gelen standart programlardan sıkılanlar için 9 alternatif sunduk.

Aydın BOLKAR Teknoloji
20 Nisan 2016 Çarşamba




 Mail – Eposta alternatifi: Microsoft tarafından satın alındıktan sonra adı Outlook olarak değiştirilen uygulama, mevcutta var olan tüm e-posta hizmetleri ile problemsiz çalışıyor ve oldukça kullanışlı bir ara yüze sahip. Takvim ve kişiler entegrasyonu gibi bir takım yaratıcı özellikleri ile mevcut iPhone mail uygulamasına en yakın rakip olmaya aday.

 Calendar – Takvim alternatifi: Üç yıl boyunca üst üste Appstore’daki en başarılı uygulamalar arasında yer aldıktan sonra geçtiğimiz yıl Microsoft tarafından satın alınan Sunrise, kullanım kolaylığı, web, iPad ve iPhone için geliştirdiği birbirinden farklı ve kullanışlı ara yüzleri ve kullanım kolaylığı ile tüm takdirleri hak ediyor.

 Notes – Notlar alternatifi: iOS güncellemelerinde ilk günden bu zamana kadar göz ardı edilen Notlar uygulaması, son güncelleme ile biraz daha becerikli hale geldi. Alınan notların içerik bakımından zenginleştirilmesi, parola koyabilme özelliğinin eklenmesi gibi bir takım iyileştirilmeler yapılmış olsa da, alternatifi durumunda bulunan Evernote uygulamasının yakınından bile geçemiyor. Web üzerinden de kullanılabildiği için tüm platformlardan rahatlıkla ulaşılan Evernote ile tüm kâğıt üzerinde yer alan dokümanlarınızı dijital hale getirmeniz mümkün. Akıllı optik karakter tanıma (OCR) teknolojisi sayesinde, dokümanların üzerinde yer alan yazıların sonradan aranması da mümkün olabiliyor. Yıllık olarak 30 dolar civarında fiyatlardan başlayan abonelik bedelleri ile kâğıtsız hayata bir adım daha yaklaşabilirsiniz.

 Maps – Haritalar alternatifi: Türkiye’de, özellikle İstanbul’da araba kullanan birinin telefonunda olmazsa olmaz haline gelen uygulamaların başında navigasyon uygulamaları geliyor. Günün herhangi bir saatinde yola çıkacak bir sürücünün trafik durumunu ve yol durumunu kontrol etmeden yola çıkması bütün gününün trafikte geçmesine neden olabilir. Türkiye piyasasına erken giriş yapıp bu konuda büyük bir boşluğu kapatan Yandex’e yakın zamanda Google da eklendi ve Haritalar (Google Maps) uygulamasına trafik bilgilerini ekledi. Yurt dışında birçok metropolün toplu taşıma saatlerini de bünyesinde toplayan Google, Haritalar uygulaması ile şehirleri avucunuzun içine almanızı sağlıyor. Seyahate çıkmadan önce gideceğiniz bölgenin haritasını telefonunuza indirerek internet kullanmadan yol bulma özelliğini kullanabiliyor olmanız da ayrıca çok faydalı bir özellik. Ülkemizde henüz toplu taşıma transit bilgileri Google’a eklenmiş durumda değil, ancak bunun için de TRAFI uygulamasını kullanmanızı şiddetle tavsiye ederim.

 

 Music – Apple Müzik alternatifi: 2000’lü yılların başında iTunes ile bütün dünya müzik endüstrisini değiştiren Apple, dünyada Spotify’ın öncülüğünü yaptığı abonelik bazlı müzik piyasasına geç giriş yaptı. Beats firmasını satın alarak, Beats Music adındaki abonelik hizmetinin adını Apple Music olarak değiştiren Apple, geçtiğimiz aylarda Türkiye piyasasına da açıldı. İlk günlerinde mevcut müzik yapımcılarının hiçbiri ile telif anlaşması yapmadan giriş yaptığı piyasadan çok kötü tepkiler aldığı için geri adım atan Apple, bugünlerde kaldığı yerden çalışmasına devam ediyor. Bu tarafta, piyasaya ilk giriş yapan ve sosyal özellikler ile ön plana çıkan Spotify iyi bir alternatif olabilir. Özellikle müzik zevkine güvendiğiniz arkadaşlarınızın Spotify profillerine girdiğinizde gördüğünüz listelerine abone olmanız kolay yoldan güzel bir müzik arşivine ulaşmanızı sağlayacaktır. Öte yandan, müzik uygulamalarını mobil ağlar (3G, 4.5G vs) üzerinden dinlemek isteyenler için limitli internet paketleri problem yaratabilir. Bu durumda Türkiye’de Turkcell kullanıcıları için Turkcell Müzik iyi bir alternatif oluşturuyor. Oldukça zengin müzik içeriğine rekabetçi fiyatla ulaşabilen Turkcell kullanıcıları, internet paketlerinin azalmasından korkmadan diledikleri gibi müzik dinleme şansına sahip oluyorlar. Vodafone kullanıcıları da üst segment abonelik paketi olan Red paketlerinin belli tiplerinde ücretsiz Spotify Premium aboneliğine sahip oluyorlar ve harcadıkları data paketlerinden düşmüyor.

Bu noktada, tüm uygulamalarımız Microsoft ve Google’ın uygulamaları durumunda iken, neden iPhone kullanmaya devam edelim diye düşünüyor olabilirsiniz. Nedeni çok basit; kapalı yapısı, aşırı korumacı ve güvenlik üzerine kurulu işletim sistemi sayesinde iOS halen ortalama bir kullanıcı için halen en iyi kullanıcı deneyimini sunuyor. Sizler de alternatif kullandığınız uygulamalar varsa bizimle paylaşabilirsiniz.

6 Safari İnternet Tarayıcısı alternatifi: Chrome

7 iBooks alternatifi: Amazon

Kindle

8 Photo - Fotoğraflar alternatifi:

Google

Resimler

(Photos)

9 Facetime alternatifi: Skype