İnsan hakları raporunda hem yergi hem övgü

ABD’nin yayınladığı yıllık Türkiye İnsan Hakları Raporu’nda, antisemitizm başlığı da yer aldı. Raporda, yetkililerin ve medyanın kullandığı antisemit dil, televizyonda yayınlanan ‘Üst Akıl’ belgeseliyle örneklendirilirken, hükümetin attığı olumlu adımlar da vurgulandı.

Dünya
20 Nisan 2016 Çarşamba

İSRAİL – YAHUDİ GENELLEMESİ

  Raporda, yetkililerin ve medyanın İsrail karşıtı yorumları tüm Yahudiler için genelleştirdiği belirtildi. Hükümet yanlısı televizyon ve web sitelerinde tekrarlanarak yayınlanan ‘Üst Akıl’ adlı belgesel de antisemitizme somut örnek olarak gösterildi.

 EDİRNE SİNAGOGU RAPORDA

  Hükümetin olumlu adımlar attığının da belirtildiği raporda, devlet kaynakları ile beş yıllık kapsamlı bir restorasyon sonrası açılan Büyük Edirne Sinagogu’na yer verildi. Ayrıca, 2011’den beri 27 Ocak’ta Holokost’un anıldığı belirtildi. 

ABD’den 74 sayfalık insan hakları raporu

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın 2015 İnsan Hakları Raporu’nda, Türkiye’ye ifade ve basın özgürlüğü, yargı bağımsızlığı ile ilgili eleştiriler yöneltildi. Raporda antisemitizm de bir başlık altında incelendi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın her yıl yayınladığı İnsan Hakları Raporu, geçtiğimiz hafta Dışişleri Bakanı John Kerry tarafından kamuoyuna açıklandı. 74 sayfalık raporda, Türkiye’deki ifade ve basın özgürlüğü, yargı, askeri operasyonlar ve sokağa çıkma yasakları, özel hayata müdahale gibi konu başlıkları göze çarptı. Raporda antisemitizmi başlığı da yer aldı. Türk Yahudilerinin antisemitizm nedeniyle ülkeden ayrıldıklarının belirtildiği raporda medya ve seçilmiş siyasilerin İsrail karşıtı yorumlarını tüm Yahudiler için genelleştirdiği belirtildi. Türk ulusuna en büyük tehdidin, 3500 yıldır dünyayı kontrol altında tutan Yahudiler olduğu fikrini savunan ‘Üst Akıl’ adlı belgesel filmin, hükümet yanlısı televizyon ve web sitelerinde yayınladığını belirten rapor olumlu gelişmelere de yer verdi.

“Bazı liderlerin ve basının antisemit yorumlarına, Yahudi cemaatine yönelik tahrip amaçlı saldırılara rağmen, hükümet geçtiğimiz yıl bazı olumlu adımlar attı” ifadesinin yer aldığı bölümde, Büyük Edirne Sinagogunun hükümet kaynakları ile beş yıl süren restorasyon sonunda açıldığı ve Holokost Anma Günü’nün gerçekleştiği belirtildi.

‘Ulusal, ırksal ve etnik azınlıklar’ başlığı altında da Türk Yahudilerinden bahsedildi. Anayasanın, herkese tek vatandaşlık verdiği, etnik ve ulusal azınlıkları tanımadığının belirtildiği raporda bu duruma istisna olarak sadece üç grup gösterildi: Müslüman olmayan azınlıklar-Ermeni Ortodoks Hıristiyanlar, Rum Ortodoks Hıristiyanlar ve Yahudiler. Rapor, bu üç grup dışında kalan ulusal ve etnik azınlık gruplarının dil, din ve kültürel özgürlüklerini tam anlamıyla yaşayamadıklarını belirtti.