ABD’de seçim yarışı: Yahudi aday Filistinlileri, Clinton İsrail’i savundu

ABD’de Başkanlık için seçim yarışı tüm hızı ile sürüyor, New York’ta Demokrat Parti Tartışma Forumu’nda basının karşısına çıkan Hillary Clinton, İsrail’i savunurken, Yahudi asıllı Bernie Sanders Filistinlilerin haklarını ortaya koydu.

Dünya
15 Nisan 2016 Cuma

Brooklyn’de basının naklen yayınladığı forumda konuşan Demokrat Parti’nin aday adaylarından Vermont Senatörü Sanders, Clinton’u Filistinlileri yok varsaymak ile suçlarken,  ABD Dışişleri Eski Bakanı Clinton da, Sanders’i kronik problemlere çözüm araştırmaktan ziyade rakiplerini eleştirmeyi amaç edinmekle suçladı. 

Sanders, Clinton’un AIPAC (Amerika- İsrail Kamuoyu Oluşturma  Komitesi)  konferansında uzun bir konuşma yaptığını ancak,  Filistin halkından söz etmediğini dile getirdi. Sanders konuşmasında, uzun vadede bölgeye ( İsrail)  barış gelmesi için, Filistinlilerin insanca muamele görmesi gerektiğini savundu. JTA’nın haberine göre, Sanders seçim kampanyasında, genel olarak Clinton’un dışişleri bakanlığı sırasında,  İsrail-Filistin probleminden kendini uzak tuttuğunu ima ederek öne çıkmaya çalışıyor.  

Clinton da İsrail’in seçiminin çok zor olduğunu, son savaşta Gazze’den atılan roketlerin sivil bölgelerden  sivillere karşı atıldığını belirtti. Clinton, Sanders’e üzerine roket yağarken bir ülke nasıl yönetilir şeklinde sordu ve İsrail’in kendini savunma hakkını hatırlattı.