Ukrayna’nın 38 yaşındaki Yahudi Başbakanı

Tüm Ukraynalı valiler gibi Vlodymir Groysman da Pesah’ta, Hanuka’da yerel sinagogları ziyaret etmeyi adet haline getirmiş bir politikacı, ancak eski vali-Yeni Ukrayna Başbakanının bu ziyaretleri hiçbir zaman politik amaç ile olmadı, çünkü Groysman bir Yahudi.

Dünya
14 Nisan 2016 Perşembe

Ukraynalı Rav Shaul Horowitz’in, JTA’dan Cnaan Liphsiz’e söylediğine göre, 360 bin Yahudi’nin yaşadığı Ukrayna’da bir politikacının, valinin Yahudi olması çok alışık olunmayan bir gerçek değil. Ancak günümüzde Yahudi kimliğini gizlemek zorunda olmamak asıl büyük devrim.

Yerel Haham Horowitz, ülkede yıllarca yaşanmış antisemitizm ve ardından gelen baskıcı komünist rejimlerden sonra bir Yahudi’nin politik kariyerinde Yahudiliğini gizlemek yerine açık olarak ifade etmesine alışık olmadıklarını belirtiyor. 

38 yaşındaki genç Başbakan, önce  Vinnytsia şehrinin valisi olmuş ardından milletvekili olarak seçilmiş ve parlamentonun sözcüsü olmayı başarmış. 

Daha evvelki görevlerindeki namuslu davranışları ve adil yönetimi ile Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroshenko’nun dikkatini çekmeyi başaran genç Groysman, sonunda ülkenin ikinci en büyük yönetim kademesine, Başbakanlığa yükselmeyi başarmış.