Zamane çocuklarının nasıl bir ebeveyne ihtiyacı var?

Raquel AŞKANER HABİB Çocuk-Aile
13 Nisan 2016 Çarşamba

Helikopter Anneler, tanımını duydunuz mu? Çocuğunun üstünde fazla gezen anneler demek oluyormuş. Her yaptığını gözlemleyen, her yaptığına müdahele eden, 7/24 ALERT!

Amaçları çocuğunun en doğru seçimi yapması, en başarılı sonuça ulaşması ve en mutlu şekilde yaşaması. Tabiki kulağa hoş geliyor ama gerçekten bu mümkün mü? Mümkün olsa da bizim ne kadar kontrolümüzde ki?

Her şeyin ‘en’ini yapmak ne demek ve nasıl mümkün acaba?  Tüm bu süreç içinde hiç çocuğumuza soruyor muyuz, “Sen ne hissediyorsun yavrum? Bu seçimin senin için dooğru olduğuna inanıyorum ama ya sen ne dersin? Sen de bir bireysin ve bu konudaki fikirlerin ne?” 

Ve çocuklarımızı acaba ne şekilde dinliyoruz? Kendi gündemimizle mi, yoksa onların gündemi ile mi?

Acaba tek ihtiyaçları onların adına sürekli doğru kararları vermeye çalışan bir ebeveyn mi? Yoksa onları anlamaya çalışan ve onlara kendi hayatlarını deneyimlemeye alan veren bir ebeveyn mi? Sevgi ile kalın, sevgiyi paylaşın...

 

Çocuğunuzla ille de bir şey yapmak istiyorsanız bu hafta sonu ona kesintisiz zamanınızı ve ilginizi vermeye ne dersiniz?

Bu haftaki tavsiyelerim biraz kutunun dışında olacak. Ve bu sefer hazıra konmak yok! Hadi bakalım anneler, babalar çocuklara yaratıcı olmayı öğretmeye çalışıyoruz. Bunun için milyon kursa yolluyoruz. Peki gelin biz kendi yaratıcılığımızı test edelim. Ne dersiniz?

Her zaman çocuğu yazdıracak bir aktivite bulmaya çalışırız.

Peki, bu hafta sonu baharın bu güzelliklerinden faydalanmaya ve doğada çocuğunuz ile ilk defa yapacağınız bir şeyleri deneyimlemeye ne dersiniz?

Sizi düşünmeye davet ediyorum:

Bugüne kadar hiç yapmadığınız ya da çok nadir yaptığınız, bir eğitmen, kural ve sınır içermeyen, başlangıcı ve bitiş saati belirli olmayan, hatta ve hatta son dakkika da spontan karar verecek olasanız ne yapardınız? Korkmayın spontan olmak zorunda değil, o sadece bir teklifti.

Hadi size kıyamadım birkaç alternatif yazıyorum ama size güveniyorum, sizin daha iyisini üretebileceğinizi biliyorum. Emin olun ki çocuğunuz için unutulmayacak bir haftasonu olacak.

• Doğada dans, resim (ormana veya herhangi bir parka gidin, bir mandala kitabı boyayın müzik eşliğinde, dans edin, hayallerinizi resmedin)

• Doğaya en sevdiği karakterleri götürün ve onlar ile doğaçlama bir tiyatro sahneleyin.  Yanınıza yemek alın, piknik yapın,

• Balık tutma, sandal kiralama, vapur ile gezinti,

• Hiç gitmediğiniz ve çok merak ettiğiniz bir semti araştırıp oraya gitme,

• Doğada hayaller kurma (çocuğunuz ile gelecek hakkında sohbet, bazı kavramları tanımlama, bunları doğadaki varlıklara ve canlılara benzeterek anlatma),

• Aile ağacınızı çizme,

• Kameranız ile veya telefonunuz ile en ilginç fotoğrafları çekme oyunu oynayın, Sonra resimlere birlikte bakın. Bu resimde sizi ne çekti? Neden bu kareye odaklandığınızı paylaşın,

• Yapmayı en çok sevdiklerini size yolda gider iken birşeylere benzeterek anlatmasını isteyin,

• Ata binin, bisiklete binin vs....

Kısacası siz, çocuğunuz, duygularınız ve yaratıcılığınız ile geçireceğiniz bir hafta sonu olması için gereken herşeye sahipsiniz. Haydi sıra sizde!

İyi eğlenceler...